Život

Arheolozi možda na pragu otkrića legendarne Vitruvijeve bazilike iz prvog veka koja se pominje u Da Vinčijevom traktatu

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2023

-

23:01

Arheolozi možda na pragu otkrića legendarne Vitruvijeve bazilike iz prvog veka koja se pominje u Da Vinčijevom traktatu
Arheolozi možda na pragu otkrića legendarne Vitruvijeve bazilike iz prvog veka koja se pominje u Da Vinčijevom traktatu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ostaci legendarne Vitruvijeve bazilike možda su konačno otkriveni u Fanu u italijanskoj pokrajini Marke, saopštili su italijanski arheolozi.

Bazilika rimskog arhitekte iz prvog veka pre nove ere koju su ponovo otkrili Leonardo da Vinči i drugi velikani renesanse, a koja se pominje u njegovom traktatu "O arhitekturi", možda je otkrivena tokom građevinskih radova u primorskom gradu na severu pokrajine Marke, nedaleko od renesansnog grada Urbina, naveli su arheolozi, prenela je Ansa.

Nakon građevinskih radova pojavili su se ostaci značajne javne građevine iz rimskog doba, na prostoru gde se, prema nekim stručnjacima, nekada nalazila čuvena bazilika.

profimedia

 

Zvaničnici Nadzorne službe za arheologiju, likovnu umetnost i pejzaž iz Ankone-Pezaro Urbino i umetnički policajci iz Jedinice za zaštitu kulturnog nasleđa istraživali su dronom ostatke rimske javne zgrade bogate dragocenim mermerom.

Ostaci pokazuju veliko bogatstvo mermera, što ukazuje na to da su sigurno pripadali velikoj javnoj zgradi iz Avgustovog doba, naveli su arheolozi.

''Ne možemo isključiti mogućnost da je to zapravo Vitruvijeva bazilika", rekla je za italijansku agenciju arhitekta Ilaria Venanzoni i dodala da ostaje da se sačekaju rezultati dubljeg iskopavanja i temeljne analize arheološkog kompleksa. 

Vitruvije (Marcus Vitruvius Pollio) koji je živeo u I veku pre nove ere u doba Julija Cezara i Oktavijana Avgusta, bio je rimski pisac, arhitekta i vojni inženjer i prvi poznati teoretičar arhitekture. 

Bio je nadzornik izgradnje vodovoda u Rimu, a projektovao je i sagradio samo jednu javnu zgradu, baziliku u Fanu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin