Život

I majmuni vole ringišpile: Naši "rođaci" primati se namerno vrte u krug, jer i oni uživaju u vrtoglavici

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

15:28

I majmuni vole ringišpile: Naši "rođaci" primati se namerno vrte u krug, jer i oni uživaju u vrtoglavici
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veliki majmuni se namerno okreću oko sebe da bi im se zavrtelo u glavi, što bi moglo da da odgovor na pitanje zašto i ljudi vole izmenjena stanja svesti, pokazuju rezultati univerzitetskog istraživanja objavljenog u časopisu "Primates".

Naučnici Univerziteta "Vorvik" smatraju da bi ovo otkriće moglo da nam približi kako je došlo do razvoja kognitivnih i emocionalnih kapaciteta savremenog čoveka.

Oni su poučavali ponašanje gorila, šimpanzi i orangutana koji se vrte ukrug, ponekad čak uz pomoć užadi ili lijana, kako bi postigli što veću brzinu. 

Majmunima se primetno zavrtelo u glavi do trećeg kruga zbog čega bi izgubili ravnotežu i pali.

"To je ukazalo da primati namerno nastavljaju da se okreću, uprkos tome što počinju da osećaju efekte vrtoglavice, sve dok više ne budu u stanju da održavaju ravnotežu", rekao je doktor Markus Perlman sa Univerziteta u Birmingemu.

Potrebna su dalja istraživanja da bi se razumela motivacija primata za takvo ponašanje.

Profesor psihologije Univerziteta "Vorvik" Adriano Lameira za BBC je rekao da bi mogla da postoji i veza sa mentalnim zdravljem. Naime, proučavani primati koji su se ovako ponašali uglavnom su bili zatočeni, pa im je možda bilo dosadno zbog čega su pokušavali da stimulišu čula.

"Okretanje menja naše stanje svesti, remeti našu reakciju tela i uma i koordinaciju, zbog čega se osećamo neprijatno, ali nekad čak i ushićeno kao u slučaju dece koja se igraju na vrteškama i ringišpilima", objašnjava Lameira.

Dodao je i da ako svi veliki majmuni teže da dobiju vrtoglavicu, onda je velika verovatnoća da su to činili i naši preci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin