Život

Filipinka stara čak 106 godina najstarija osoba koja se našla na naslovnici čuvenog magazina "Vog"

Komentari

Autor: CNN

06/04/2023

-

18:44

Filipinka stara čak 106 godina najstarija osoba koja se našla na naslovnici čuvenog magazina "Vog"
Filipinka stara čak 106 godina najstarija osoba koja se našla na naslovnici čuvenog magazina "Vog" - Copyright Vogue/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Na naslovnici filipinskog izdanja čuvenog magazina "Vog" za april našla se Apo Vang Od, Filipinka stara čak 106 godina što je čini i najstarijom osobom koja se našla na naslovnoj strani ovog časopisa. Takođe, reč je i o nesvakidašnjoj naslovnici jer je njeno telo prekriveno tetovažama, a njih radi sama.

Vang Od, takođe poznata i kao Maria Ogej, usavršavala je umetnost ručnog tapkanja tetovaža još od tinejdžerske dobi, učeći po uputstvima svog oca, prenosi CNN. Reč je o tradicionalnoj umetničkoj formi tetoviranja, poznatoj za njen narod.

Živi u planinskom selu Buskalan, oko 15 sati vožnje severno od Manile, u provinciji Kalinga. Tetovaže koje radi pravi koristeći samo bambusov štap, trn sa drveta pomela, vodu i ugalj. 

Umetnost se može preneti samo na krvne srodnike, a Vang Od već nekoliko godina uči svoje unuke Eljang Vigan i Grejs Palisas.

"Ja sam jedina koja je ostala živa i koja još uvek radi tetovaže. Ali, ne plašim se da će se tradicija prekinuti jer (trenitam) sledeće majstore tetoviranja. Tradicija će se nastaviti sve dok ljudi budu dolazili da se tetoviraju", rekla je ona za CNN još 2017. godine.

Glavna urednica filipinskog "Voga" Bea Valdes rekla je da su urednici jednoglasno odlučili da Vang Od bude na naslovnoj strani.

"Osećali smo da ona predstavlja naše ideale o tome šta je lepo u našoj filipinskoj kulturi", rekla je ona.

Pre nego što je objavljena ova naslovna strana, rekord za najstariju osobu koja se našla na naslovnici "Voga" držala je glumica Džudi Denč, koja se pojavila na na naslovnici britanskog "Voga" 2020. godine, kada je imala 85 godina.

Komentari (0)

Magazin