Život

"Melodija univerzuma": Projekat NASA donosi zvuke iz dubine galaksije

Komentari

Autor: Euronews

26/04/2023

-

23:15

"Melodija univerzuma": Projekat NASA donosi zvuke iz dubine galaksije
"Melodija univerzuma": Projekat NASA donosi zvuke iz dubine galaksije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kakav bi zvuk proizvela dubina naše galaksije kada bismo mogli da čujemo melodiju? U nastojanju da odgovori na ovo pitanje, NASA projekat sonifikacije pretvara podatke prikupljene iz spoljnih dometa univerzuma u ​​zvukove, pa čak i u simfonije.

Projekat je deo napora američke svemirske agencije da omogući osobama sa oštećenim vidom da dožive lepotu kosmosa kroz zvukove. NASA je nedavno objavila 16 performansi podataka koji slušaocima po prvi put donose audio interpretacije galaksije Mlečni put i šire.

Sonifikacija iz vizuelizacije: kako se to radi?

Teleskopi omogućavaju naučnicima da vide različite objekte u našem univerzumu filtriranjem slika kroz različite vrste svetlosti. Na primer, dodavanje boje posmatranim objektima omogućava da se izaberu različiti hemijski elementi koji su deo fenomena koji se posmatra. Bez teleskopa ili obrade slika, vizuelni prikazi koji objašnjavaju kosmos bili bi nevidljivi za nas. Sonifikacija funkcioniše po istom principu, ali sa drugom vrstom obrade, a tehnika, ukratko, podrazumeva prevođenje neke vrste informacija u neku vrstu zvuka, prenosi Euronews.

Podaci su podaci, a njihov prikaz može imati različite oblike: zapanjujuće fotografije, 3D otisci, aplikacije virtuelne stvarnosti, ili u ovom slučaju, zvukovi. 

"Ovo je proces prevođenja i mi donosimo odluke na tom putu, ali koristimo nauku da nas vodi," kaže Kimberli Arkand, vođa projekta u NASA opservatoriji x-zraka, tokom intervjua za Universe Unplugged, projektnog dela NASA-ine inicijative Universe of Learning. 

Za projekat Univerzum zvuka, Arkand i njen tim naučnika za vizuelizaciju uzeli su stvarne podatke posmatranja iz teleskopa - serije jedinica i nula  koje su preveli u frekvencije koje može čuti ljudsko uho. Sonifikacije su kombinovale rezultate teleskopa kao što su NASA-ina rendgenska opservatorija Chandra, svemirski teleskop Hubble i svemirski teleskop James Vebb, zajedno čineći "neku vrstu simfonije, od kojih svaki deo svira svoj instrument", objasnio je astrofizičar i muzičar Mat Ruso u istom intervjuu.

Zato što različiti teleskopi hvataju različite slojeve svetlosti - optički, infracrveni i rendgenski - svaki od njih predstavlja "različiti instrument", rekao je on. Različiti oblici i strukture na slici određivali su visinu nota u svakoj sonifikaciji. Na primer, jaka svetla pri dnu mogu predstavljati niske note, a jaka svetla pri vrhu više note. Radijacija skenirana na slikama učinila je zvuk jačim.

Nisu sve sonifikacije kreirane na isti način

Sonifikacije su kreirane korišćenjem različitih tehnika zasnovanih na objektu i dostupnim podacima. Ovo je omogućilo da se naučni podaci prikažu na način koji je imao najviše smisla za svaki kosmički fenomen. 

Godinama NASA pokušava da znanje o svemiru učini dostupnim na inovativne načine. Od alata koji omogućavaju ljudima da istražuju kosmički pejzaž u njegovom punom spektru uz pomoć sofisticirane tehnologije teleskopa, do programa koji obrazuju decu osnovne škole o nauci o Zemlji, i partnerstva sa kompanijama za video igre za kreiranje obrazovnih video igara: svemirska agencija ima bezbroj projekata koji će nam pomoći da razumemo daleka čuda u našem univerzumu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin