Život

Nova zabava za bogate: Kompanija "Virgin Galactic" odvela prve turiste do ivice svemira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2023

-

23:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvi komercijalni let do ivice svemira kompanije "Virgin Galactic" uspešno je okončan, a Zemlju je na kratko u letelici "VSS Unity" napustio tim italijanskih naučnika. Oni su poleteli iz Svemirske luke u Novom Meksiku i došli do suborbitalnog prostora 58 minuta kasnije. Posada je na najvećoj visini iskusila nekoliko minuta bestežinskog stanja sa ugašenim motorom, pre nego što je letelica prešla u režim ponovnog ulaska u orbitu i vratila nazad na pistu blizu El Pasa.

Prve mušterije iz Italijanskog vazduhoplovstva i Nacionalnog istraživačkog saveta Italije, rezervisali su svoja mesta još 2019. godine. Oni su u poslali Valtera Viladeja, pukovnika avijacije, potpukovnika Anđela Landofija i koordinatora strateških projekata za izradu platformi za stratosfersko lansiranje Pantaleona Karlučija.

Svemirski turisti su sa sobom poneli niz naučne opreme, a sproveli su i niz istraživanja. Prema objavi njihove organizacije na Tviteru, izveli su niz eksperimenata o posledicama mikrogravitacije na ljudsko telo, ali i prikupili podatke o naprednim materijalima, fizici fluida i fiziologiji.

profimedia

 

Vredi napomenuti da je razvoj ove letelice trajao mnogo duže nego što je Brenson očekivao i da je prva letelica Virgin Galactic sa ljudskom posadom lansirana tek u decembru 2018. godine. 

Probni letovi uspešno su izvedeni i u februaru 2019, maju 2021. i julu 2021, kada se putnicima pridružio i vlasnik kompanije. I "Unity" i avion nosač "VMS Eve" od tada su bili na dvogodišnjoj pauzi, gde je unapređivan njihov sistem, pre nego što krenuli u poslednji probni let u maju ove godine i dobili "zeleno svetlo" za primanje putnika, koji su svoja mesta rezervisali po ceni od čak 450.000 dolara.

Britanski preduzetnik Ričard Brenson osnovao je kompaniju 2004, a tada je najavljivao da će prve turiste prevoziti do ivice svemira već 2007. Povod za optimizam bio je i prvi uspešan let "SpaceShipOne" letelice, koja je dva puta za nedelju dana uspešno stigla do niže Zemljine orbite. Za razliku od glomaznih svemirskih brodova koji prevoze astronaute i opremu do Međunarodne svemirske stanice, ovu i savremene verzije letelice, sa tla podiže poseban avion-nosač, a nakon što dostigne određenu visinu, ona aktivira sopstveni raketni pogon i nastavlja svoje putovanje dalje. 

Ako sve bude teklo po planu, ovo je tek prvo putovanje koje "Virgin Galactic" planira da izvede, a drugi je planiran već za početak avgusta. Od tada Brenson namerava da jednom mesečno šalje ljude na ivicu svemira, a u daljoj budućnosti i jednom nedeljno. Kada bude spremna nova klasa letelica poznata kao "Delta class", što bi trebalo da se desi do 2026. godine, Virgin Galactic bi potencijalno mogao da prevozi ljude do ivice svemira svakodnevno i to sa različitih krajeva sveta.

Oni nisu jedina kompanija koja ima takve namere, budući da je u istoj trci i Džef Bezos sa svojim "Blue Origin", kao i Ilon Mask sa kompanijom "SpaceX".

Tanjug/AP/Virgin Galactic

 

I mada na društvenim mrežama mnogi smatraju da je reč o rizičnoj avanturi za bogate, koja bi mogla da dovede do slične tragedije poput one sa privatnom podmornicom "Titan", malo ko je odustao od rezervacije mesta. Naime, uprkos paprenoj ceni i dugom čekanju na letove, kompanija je do sada prodala oko 800 karata.

Preporuka za vas

Rađanje svemirskog turizma: Bogataši u trci vrednoj dve milijarde evra, nebo zaista više nije granica

Komentari (0)

Magazin