Život

Ruski portal: "Putin ekspres" je voz od 70 miliona evra i ima čak i parno kupatilo

Komentari

Autor: Jutarnji list

06/07/2023

-

22:52

Ruski portal: "Putin ekspres" je voz od 70 miliona evra i ima čak i parno kupatilo
Ruski portal: "Putin ekspres" je voz od 70 miliona evra i ima čak i parno kupatilo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Otkad su zaratili s Ukrajinom, ruski predsednik Vladimir Putin dodatno je čuvan, a njegova putovanja čak i po Rusiji, svedena su na najmanju moguću meru. Veoma retko koristi avion i najčešće se vozi posebno opremljenim oklopnim vozom.

Voz spolja izgleda kao i većina drugih ruskih putničkih vozova, ali kad god krene, zbog njega se menjaju svi vozni redovi jer ima apsolutni prioritet. Iznutra je luksuzno uređen, zaštićen je od prisluškivanja, ima sobu za sastanke, kancelariju, spavaću sobu, bar, medicinske uređaje i još niz sadržaja kao da je reč o velnes centru, prenosi Slobodna Dalmacija pisanje istraživačkog portala Dossije centar.

Istraživački portal Dossier Center, koji finansira ruski tajkun u egzilu Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji čovek Rusije, a sada jedan od njenih istaknutih disidenata i veliki kritičar ruskog predsednika, otkriva kako luksuzni Putinov voz ima čak i amam – tursko parno kupatilo, kao i kozmetički vagon sa aparatima za pomlađivanje i teretanu.

Voz od 70 miliona evra

Po potrebi, navodi portal, kozmetička soba se pretvara u medicinsku jer ima kompletnu opremu za hitno spasavanje života - od respiratora do defibrilatora, navodi portai.

Dossier Center navodi kako vagon ima i uređaj Space B. Braun koji omogućava merenje i davanje tačne doze leka pacijentu, zatim monitor Infinity M540 koji prati puls, krvni pritisak, temperaturu i druge parametre tokom anestezije.

U celom vozu telefoni i internetske usluge potpuno su zaštićeni od bilo kakvog prisluškivanja posebnim hardverom za šifrovanje, navodi portal.

Oklopni voz koštao je, tvrde, po ruskom proračunu najmanje 6,8 milijardi rubalja što je oko 70 miliona evra.

Dossier centar je do ovih saznanja, kako se navodi, došao sarađujući s CNN-om, kao i sa nemačkim medijima Süddeutsche Zeitung, WDR-om i NDR-om s kojima je prikupio hiljade dokumenata i računa kompanije Cirkon Service koja servisira oklopni voz. Trenutno Cirkon gradi vagon s multimedijskim centrom i vagon za sport i rekreaciju.

Televizori u vozu predstavljali su u početku problem, navodi se u izveštaju. Signal bi se gubio tokom prolaska kroz tunele ili ispod mostova. Kako bi se to popravilo, stvoren je poseban sistem koji preuzima signal pre nego što se prenese na ekran, tako da Putin ne mora čekati.

Tretmani za podmlađivanje

U kozmetičkoj sobi nalaze se savremeni aparati za postupke protiv starenja među kojima i oni za drenažu i lifting. Tretmanom radiofrekvencije se kontrolisano dubinski zagreva koža elektrodama što dovodi do poboljšanja metabolizma ćelija, cirkulacije, povećanja mišićnog tonusa i elastičnosti tkiva odnosno aktivacije fibroblasta i stvaranja novog kolagena. Postiže se podmlađivanje i zatezanje opuštene kože, uklanja sivilo i umor i smanjuju bore.

U teretani, ističe Dossier, nema šipki, ali ima klupa za vežbe trbušnih mišića, sprava za hiperekstenziju, tegova... Predsednička služba bezbednosti takođe je posebnu pažnju posvetila spravama za vežbanje mišića bedara.

Kako bi zadovoljio potrebe sigurnosnog osoblja, kao i mogućih funkcionera Kremlja i privatnih gostiju, voz ima ukupno 22 vagona, ali obično se ne koriste svi u isto vreme, navodi portal, već se najčešće na jedno putovanje veže desetak vagona.

Kad je Putin u Moskvi, voz obično stoji u zaštićenom delu železničke stanice Kalančjovskaja u središtu glavnog grada. Radi se o svojevrsnom VIP peronu ograđenom bodljikavom žicom koji je pod nadzorom sigurnosnih kamera, tvrdi portal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin