Život

Planinarka iz Norveške i njen vodič u rekodnom roku osvojili 14 svetskih vrhova iznad 8.000 metara

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

11:00

Planinarka iz Norveške i njen vodič u rekodnom roku osvojili 14 svetskih vrhova iznad 8.000 metara
Norvežanka Harila i njen vodič u rekodnom periodu na 14 svetskih vrhova - Copyright Tanjug AP/Niranjan Shrestha

veličina teksta

Aa Aa

Norvežanka Kristin Harila (37) i njen nepalski vodič Tenjen Lama (35) popeli su se danas na K2, drugi najviši vrh na svetu od 8.611 metara. To je 14. najviši planinski vrh koji su oni osvojili za nešto više od tri meseca, postavši najbrži penjači na svetu na sve vrhove iznad 8.000 metara u najkraćem vremenskom periodu, saopštio je zvaničnik nepalske kompanije koja je organizovala penjanje.

Oni su se popeli na K2 sa još osam vodiča, rekao je generalni direktor kompanije "Seven samit treks" Taši Lakpa koja pruža logističku pomoć planinarima.

Tanjug AP/Niranjan Shrestha

 

Penjanje na svih 14 najviših svetskih vrhova za nekoliko meseci je izazov i podvig za koji su mnogim potrebne godine, preneo je Rojters. 

Prethodni rekord držao je Nirmal Purja iz Nepala koji je osvojio sve najviše vrhove za šest meseci i nedelju dana 2019. godine. Novi podvig tek treba da bude potvrđen u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda.

Tanjug AP/Niranjan Shrestha

 

Norvežanka Harila i njen nepalski vodič osvojili su vrh Šišapangme u kineskom regionu Tibet 26. aprila i od tada su se popeli na Everest i još ukupno 12 vrhova u Nepalu i Pakistanu, osvojivši svih 14 vrhova tokom 92 dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin