Život

U Egiptu otkriven do sada nepoznati fosil manjeg kita star 41 milion godina, najstarijeg koji je živeo u okeanu

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

22:59

U Egiptu otkriven do sada nepoznati fosil manjeg kita star 41 milion godina, najstarijeg koji je živeo u okeanu
U Egiptu otkriven fosil manjeg kita star 41 milion godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fosil ranije nepoznate vrste kita, koji je živeo pre oko 41 milion godina, otkrili su paleontolozi u Egiptu.

Kit Tutcetus raianensis, dugačak samo 2,5 metara, najstariji je pripadnik ove vrste koji je živeo u okeanu, preneo je Gardijan. Prema navodima stručnjaka, ovaj morski sisar možda je imao kratak i brz život.

Istraživači kažu da su iskopali fosile u blizini Vadi el Hitana u Egiptu, mesta gde se mogu naći mnogi fosili drevnih kitova.

Oni su rekli da je isprva bilo nejasno šta su pronašli.

Profesor Hešam Salam, osnivač centra za paleontologiju kičmenjaka Univerziteta Mansoura (MUVP), naveo je da je tim prvobitno pronašao jedan zub u bloku krečnjaka koji datira iz eocena, perioda koji je trajao od pre 55,8 do 33,9 miliona godina.

„Onda, kada smo pokušavali da ga popravimo i očistimo sav sediment iznad fosila, otkrili smo da to nije nešto što je obično iz tog vremenskog perioda“, rekao je on.

Kit je dobio ime Tutcetus raianensis, po egipatskom faraonu Tutankamonu, u znak sećanja na otkriće faraonove grobnice pre jednog veka i oblasti Vadi el Rajan u Egiptu, gde je fosil pronađen.

Prema Salamovom timu, ovo stvorenje je vrsta kitova poznata kao bazilosaurid - izumrla grupa za koju se smatra da su prvi kitovi koji žive isključivo u vodi, za razliku od drugih ranih kitova koji su obitovali na kopnu.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin