Novosti

Tri mesta za odmor u Evropi za one koji žele da se "isključe" i uživaju

Komentari

Autor: Euronews

12/10/2021

-

10:06

Tri mesta za odmor u Evropi za one koji žele da se "isključe" i uživaju
Tri mesta za odmor u Evropi za one koji žele da se "isključe" i uživaju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi vam olakšali i skratili izbor destinacije za sledeći odmor, stručnjaci za putovanja u mreži OVO sastavili su listu najmirnijih mesta u Evropi, bilo da tražite mali grad pored mora, prirodni predeo ili planinu.

Kombinujući podatke Google mapa sa lokalnom statistikom zagađenja vazduha i gustinom naseljenosti, OVO je okupio prvih 10 mirnih mesta u Evropi.

Ako želite da pronađete unutrašnji mir, ovo su tri najbolja mesta za to na "Starom kontitentu", prenosi Euronews.

3. Hvar, Hrvatska

Ovo malo, ali savršeno oblikovano hrvatsko ostrvo ušlo je među tri najbolja zbog svoje šarmantne lokacije i malog broja stanovnika. Takođe se može pohvaliti najboljim izborom hotela u Evropi, pokazalo je poslednje istraživanje.

profimedia

 

Ako planirate izlet u ovu jadransku idilu, predlaže se da odsednete u gradu Hvaru kako biste iskusili sve što ostrvo nudi - glamurozne noćne klubove i vinarije u kojima možete probati domaća dalmatinska vina. Ako boravite na Hvaru u kasno proleće i rano leto, posetite čuvena ostrvska polja lavande kada su u punom cvetu.

Hvar je najsunčanije ostrvo u Hrvatskoj i odlično mesto za iznajmljivanje broda i istraživanje nepristupačnijih plaža duž obale.

2. Grujer, Švajcarska

Ako volite sir, onda je švajcarski planinski grad Grujer idealno mesto za vas. Zahvaljujući zbirci mirnih banja, ovaj srednjovekovni grad se probio na drugo mesto naše liste, a takođe se može pohvaliti i najčistijim vazduhom u Evropi, zahvaljujući snežnim planinama koje ga okružuju.

Kao što se očekivalo, u Grujeru možete naći dosta sira u ponudi. Bilo da volite sir (fondu), rastopljen preko makarona ili poslužen u supi (supa de chalet, napravljena od švajcarskog sira i krompira - lokalni specijalitet), a na raspolaganju vam je mnogo mlečnih proizvoda. 

Od srednjeg veka grad je rezervisan samo za pešake i može se pohvaliti dvorcem iz 13. veka. Ako ste raspoloženi za nešto malo drugačije, tu je i muzej koji je uredio H R Giger, umetnik najpoznatiji po svom radu na triologiji filmova o vanzemaljcima.

1. Zahara de la Siera, Španija

Ovaj grad na jugu Španije našao se na prvom mestu zbog pogleda koji oduzima dah. Smeštena u surovom planinskom regionu, Zahara de la Siera gleda na dolinu i jezero. Blizu je velikog broja luksuznih banja i manje je poznat na internetu, što znači da možete pobeći od gužve i gomila turista.

profimedia

 

Smešten u provinciji Kadiz u Andaluziji, grad je lepa mešavina crkava, prodavnica suvenira i barova.

Ako se odlučite za ovo mesto, obavezno posetite dvorac iz 14. veka, iznajmite kajak ili jednostavno sedite na obalu i gledajte kako svet prolazi dok uživate u Tortiljitas de kamarones (uštipcima), jednom od tradicionalnih jela u Kadizu. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milica

13.10.2021 17:56

Zahara de la Sierra deluje tako bajkovito i nestvarno. Pravo mirno mesto za odmor, po mojoj meri. A ko zna, možda bih poželela i da pozovem medjunarodne selidbe pro move i preselim se tamo. Nikad se ne zna. Španija je moja velika ljubav. Mada i ono mesto u Švajcarskoj deluje primamljivo.

Putovanja