Novosti

Evropska komisija predložila ublažavanje ograničenja putovanja, bez obzira na državu porekla

Komentari

Autor: T.S./Euronews

31/05/2021

-

13:24

Evropska komisija predložila ublažavanje ograničenja putovanja, bez obzira na državu porekla
Evropska komisija predložila ublažavanje ograničenja putovanja, bez obzira na državu porekla - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je to praksa u mnogim državama, EK predlaže da sve članice odobre ulaz vakcinisanih osoba bez PCR testa ili karantina, bez obzira na to odakle osoba putuje.

"Ono što danas predlažemo je, prvo, bez testiranja ili karantina u vezi sa putovanjem za potpuno vakcinisane ili oporavljene osobe. To je već praksa u mnogim državama članicama i trebalo bi da bude nezavisno od toga odakle putujete ili kuda putujete. Predlažemo zajedničko razumevanje za potpuno vakcinisane osobe u kontekstu putovanja. To znači, 14 dana nakon što je osoba primila poslednju dozu", rekao je Didije Rejnders, evropski komesar za pravosuđe, na konferenciji za medije.

Podsetimo, Savet Evropske unije usvojio je preporuku Evropske komisije o otvaranju granica za vakcinisane građane i olakšice za ulazak građana trećih zemalja.

Prema preporuci Evropskog saveta, građani trećih zemalja mogu da uđu Evropsku uniju, ukoliko su primili Fajzer, AstraZeneku, Džonson&Džonson ili Modernu.

Države članice same mogu da odluče da li će da puste ulazak osoba koje su primile Sinofarm ili Sputnjik V.

Sve zemlje EU mogu same da odluče da li će da dozvole neesencijalna putovanja građanima trećih država.

Preporuka za vas

Kako otputovati u EU: Sve o kovid sertifikatima, granicama i vakcinama - gde je građanima Srbije dozvoljen ulazak i pod kojim uslovima

Komentari (0)

Putovanja