Novosti

Strah od omikrona i praznika: Ovo su tri države koje su pooštrile pravila ulaska za građane Srbije

Komentari

Autor: Tara Tomović

21/12/2021

-

16:03

Strah od omikrona i praznika: Ovo su tri države koje su pooštrile pravila ulaska za građane Srbije
Strah od omikrona i praznika: Ovo su tri države koje su pooštrile pravila ulaska za građane Srbije - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI; AP Photo/Marta Lavandier; Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je Evropska komisija danas donela odluku po kojoj će važenje kovid sertifikata biti devet meseci, to pak, ne obavezuje zemlje članice da ne donose posebne uslove za režim ulaska u određenu zemlju. Iako novo pravilo o dužini trajanja kovid sertifikata stupa na snagu od 1. februara, određene zemlje su pooštrile pravila ulaska posebno u vreme praznika koji predstoje.

Naime, zbog širenja omikron varijante koja je, osim u Južnoj Africi najzastupljenija upravo u Evropi, određene zemlje ne samo što su ušle u novi lokdaun, već su i pooštrile režime ulaska u vreme praznika.

Stoga, Evropska komisija pozvala je građane da, tokom predstojećih praznika, ukoliko planiraju putovanja unutar EU, koriste internet platformu i aplikaciju "Re-open EU" na kojoj mogu naći sve neophodne informacije, kako o epidemiološkim situacijama, tako i o restriktivnim merama koje se primenjuju u različitim zemljama članicama.

U Komisiji dodaju da se na platformi "Re-open EU", na jednom mestu, na 24 jezika, mogu naći "jasne, sveobuhvatne i ažururane" informacije o svim ograničenjima slobodnog kretanja, svim pratećim zahtevima kao i merama koje se primenjuju na građane koji putuju iz rizičnih područja.

Pročitajte koje su zemlje do sada pooštrile pravila:

Grčka

Od nedelje 19. decembra svi koji žele da uđu u Grčku moraće da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, saopštilo je u prošle nedelje Ministarstvo zdravlja.

Ovo se, kako je navedeno, odnosi i na vakcinisane osobe, a u sklopu je napora da se suzbije širenje pandemije koronavirusa.

Odluka Grčke biće privremena i važiće samo tokom božićnih praznika, pojasnili su danas zvaničnici grčke vlade.

Za ulazak u Grčku inače je potreban:

  • elektronski obrazac PLF koji se mora popuniti najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku
  • negativan PCR test, ne stariji od 48 (deci do 5 godina nije potreban test) ili
  • antigenski (brzi) test (ne stariji od 48 sati)
  • potvrda o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku)
  • lica koja su preležala kovid u prethodna tri meseca pre putovanja, mogu ući sa potvrdom o preležanoj bolesti (od 30 do 90 dana)
  • deca do 12 godina mogu slobodno ulaziti u Grčku

Svi putnici na graničnom prelazu mogu biti nasumično izabrani za brzi test, a ukoliko je on pozitivan, obavezna je kućna izolacija sedam dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih organa vlasti (o trošku države).

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu brzom testiranju na granici.

Austrija

U Austriji je na snazi novi režim ulaska u zemlju, prema kom, bez karantina, mogu ući samo oni koji ispunjavaju takozvano "2G plus" pravilo ili su primili buster dozu.

Prema novoj uredbi u zemlju mogu ući samo osobe koje imaju sertifikat o vakcinaciji ili izlečenju od kovid19, ali uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Oni koji su primili buster dozu vakcine protiv korona virusa oslobođeni su testiranja PCR testaom.

Ko u Austriju ulazi bez PCR testa, a nije primio buster dozu moraće u desetodnevni karantin.
Karantin se može prekinuti tek nakon pet dana izolacije negativnim PCR testom urađenim u Austriji.

Uz to, za one koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u zemlju bez karantina, moraju da se elektronski registruju uoči putovanja.

Od te mere oslobođene su samo trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane, a za to moraju posedovati lekarski atest.

Takođe postoje i specijalna pravila za decu.

Naime, deca ispod 12 godina izuzeta su od tih mera, i ona moraju u karantin i registrovati se elektronski ako odrasla osoba sa kojom putuju mora u izolaciju.

Takođe postoji i izuzetak za prekograničnu radnu snagu za koju važi i dalje "3G" pravilo, pri čemu u zemlju mogu ući samo vakcinisani, izlečeni ili negativno testirani.

Švajcarska

U Švajcarskoj je od juče na snazi novo pravilo po kojem se 3G pravilo zamenjuje 2G. Naime, i vakcinisani, i nevakcinisani moraju imati PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski (ne stariji od 24 sata) test. Obaveza drugog testa koji treba da se uradi od 4. do 7. dana po ulasku u zemlju, ostaje na snazi samo za nevakcinisane.

Odluku je donelo Savezno veće na sastanku održanom u petak, 17. decembra, na kojem je dogovoreno da se u celoj Švajcarskoj sprovedu strože mere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Nemačka najavila pooštravanje mera

Lokalni zvaničnici u Nemačkoj zatražili su pre neki dan od centralnih vlasti pooštravanje pravila putovanja po regionima zbog širenja omikrona, kao i obustavu saobraćaja iz Velike Britanije, koja je trenutno najteže pogođena tom varijantom.

Predstavnici regiona su danas na video sastanku zatražili obavezni negativni test na korona virus za putnike počev od dece od šest godina, dok je do sada bilo za sve od 12 godina. To se odnosi na putnike koji dolaze iz zemalja u kojima kruži nova mutacija korona virusa.

Regionalni zvaničnici su takođe pozvali da se Velika Britanija, što je pre moguće, stavi na spisak zemalja pogođenih omikronom, a u kojoj se već nalaze Južna Afrika i još nekoliko afričkih zemalja.

Takva odluka bi značila zabranu dolaska putnika iz Velike Britanije.

Nekoliko evropskih zemalja već je preduzelo mere ograničavanja ulaska putnika iz Velike Britanije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja