Novosti

Korona u svetu "otkazala" 1.600 letova, najviše u SAD i Kini

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2021

-

08:00

Korona u svetu "otkazala" 1.600 letova, najviše u SAD i Kini
Tanjug/AP/Charles Krupa - Copyright Tanjug/AP/Charles Krupa

veličina teksta

Aa Aa

Više od 1.600 letova otkazano je jutros u svetu zbog porasta infekcija koronavirusom, a najviše su pogođene destinacije u SAD i Kini, navodi se na specijalizovanom sajtu "FlightAware".

Pretežno su otkazani letovi kineskih kompanija, poput "Čajna isterna" (368) i "Er Čajne" (141), a najteže pogođeni aerodromi su u Pekingu i Šangaju, sa ukupno 300 otkazanih letova, navodi BBC. Hong Kong je zabranio sve letove južnokorejske avio-kompanije "Korean er" na dve nedelje, nakon pozitivnih slučajeva među nekim pristiglim putnicima.

U međuvremenu, najteže pogođene američke kompanije su "Junajted" (84) i "DžetBlu" (66).

Kompanija "Junajted" je prošle nedelje upozorila da je porast broja slučajeva zaraženih omikronim imao direktan uticaj na letačko osoblje te kompanije, zbog čega su mnogi zaposleni morali da se samoizoluju. Ali, loše vreme je takođe razlog otkazivanja letova, pošto je snežni pokrivač odložio letove i poremetio situaciju na putevima u zapadnoj državi Vašington u nedelju.

Takođe, američke vlasti su saopštile da nadgledaju više desetina brodova za krstarenje na kojima su registrovani slučajevi kovida, pri čemu je nekim brodovima bio zabranjen ulazak u luke na Karibima. Ukupno, više od 8.000 letova je prizemljeno tokom dugog božićnog vikenda koji je počeo u petak.

Iako je broj otkazivanja samo mali procenat od ukupnog broja, on je veći od uobičajenog i dolazi u doba godine kada mnogi putuju kako bi proveli vreme sa svojim voljenima, ocenjuje BBC, dodajući da su avio-prevoznici već, zbog pandemije, izgubili više milijardi dolara.

Zabeleženi slučajevi kovida naglo rastu širom sveta, uglavnom zbog omikron soja. Skoro 5,4 miliona ljudi umrlo je od korona virusa širom sveta, prema podacima američkog Univerziteta Džons Hopkins, a registrovano je skoro 280 miliona potvrđenih slučajeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja