Novosti

Francuska uskoro ukida obavezno testiranje za vakcinisane putnike

Komentari

Autor: Index

09/02/2022

-

09:39

Francuska uskoro ukida obavezno testiranje za vakcinisane putnike
Francuska uskoro ukida obavezno testiranje za vakcinisane putnike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska će ukinuti obavezno testiranje na koronavirus za vakcinisane putnike iz zemalja van Evropske unije, izjavio je državni sekretar za evropska pitanja Kleman Bon.

"Uveli smo obavezno testiranje u decembru zbog omikron soja. U narednim danima ćemo objaviti ukidanje testiranja kod vakcinisanih putnika", rekao je Bon za France 2.

Svi putnici koji ulaze na teritoriju Francuske iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Britaniju, trenutno moraju da imaju negativan PCR ili antigenski test na koronavirus ne stariji od 48 sati, navodi se na veb stranici francuskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Index.

"Nesumnjivo je da će ove nedelje biti usvojena nova evropska praksa koja će omogućiti blaže mere za vakcinisane osobe koje putuju u EU", dodao je Bon.

Države članice EU su se već 25. januara dogovorile da bolje koordiniraju pravila koja važe za kretanje unutar EU i da izbegnu nametanje ograničenja onima koji imaju digitalni EU kovid sertifikat.

Italija već ublažila mere

Italija je od 1. februara ublažila ograničenja za sve posetioce iz Evropske unije.

Ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je odluku kojom se od putnika iz EU zahteva samo kovid sertifikat koji dokazuje da su vakcinisani, da su preležali ili da su imali negativan kovid test.

Italija je 14. decembra uvela pravilo da svi posetioci iz EU moraju da imaju negativan test na koronavirus zbog straha od širenja omikron varijante virusa.

Danska je 1. februara ukinula skoro sve mere. Jedino pravilo koje je ostalo na snazi je da putnici prilikom ulaska u zemlju moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja