Oko sveta

Grad na obali Jadrana ima novi simbol – mačke su ga vekovima štitile od štetočina

Komentari

Autor: T. Stanković

08/08/2021

-

22:32

Grad na obali Jadrana ima novi simbol – mačke su ga vekovima štitile od štetočina
Kotor grad mačaka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U veoma poznatom crnogorskom gradu na Jadranskom moru — Kotoru mačke žive već vekovima, a vremenom su postale simbol tog kraja.

Kotor je mnogima poznat po srednjovekovnoj arhitekturi i krajevima koji odišu istorijom, a svi posetioci koji lutaju lavirintom ulica starog grada, neće biti usamljeni dok koračaju kaldrmom jer će se na gotovo svakom ćošku susresti sa mačkom.

Budući da se Boka Kotorska nalazi između mora i planina, a lokalci su često imali probleme sa štetnim životinjama poput zmija, mačke su bile idealni lovci koji su zaštitili ceo kraj.

Generalno, turisti su oduševljeni njihovom pojavom, ali su se mačke lutalice do te mere odomaćile u centru grada da ih i meštani obožavaju i svakodnevno hrane.

A lutalicama koje vladaju ovim crnogorskim gradom takođe pomažu i određene organizacije.

Žitelji Kotora su prilično svesni činjenice da su mačke postale simbol grada, te na više lokacija u gradu mogu da se pronađu suvenirnice u kojima mogu da se kupe torbice, šoljice ili čestitke sa motivima mačke.

U jednoj od njih posetioci mogu da obiđu malu izložbu starih fotografija, čestitka i knjiga o ovim elegantnim životinjama. Reč je o oko hiljadu različitih razglednica, časopisa, stripova, knjiga čak i iz XVII veka, u kojima su mačke glavna tema.

Možda jedna od interesantnijih eksponata je markica sa mačkom iz 1927. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja