Oko sveta

Odmor na Zanzibaru: Egzotično ostrvo nudi prelepe peščane plaže i odličnu hranu

Komentari

Autor: Euronews

07/11/2021

-

21:38

Odmor na Zanzibaru: Egzotično ostrvo nudi prelepe peščane plaže i odličnu hranu
Zanzibar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukusna sveža hrana, afrički ritam, veseli ljudi, tirkizno plavo more i beli pesak – jednom rečju Zanzibar.

Na ovom ostrvu u Tanzaniji, zemlji smeštenoj na jugoistoku Afrike, posetioci mogu da kroče koracima Fredija Merkurija, upoznaju jednu potpuno drugu, egzotičnu kulturu i zaista se opuste uz veselu muziku na plažama.

Ekipa Euronews opisala je kako je izgledalo njihovo putovanje na ovu egzotičnu destinaciju.

Kako jeftino do Zanzibara?

Iako su luksuzni hoteli na Zanzibaru prilično skupi, ekipa Euronews uspela je da pronađe smeštaj na Airbnb-u za 40 evra po noćenju.

Povratne avio karte iz Beograda do tog tanzanijskog ostrva mogu da se nađu i za 600 evra. Putovanje od sedam noćenja bi tako moglo da izađe na oko 880 evra, što je ipak malo jeftinije od uobičajenih ponuda turističkih agencija.

"Da smo tražili ne bismo našli bolji smeštaj", ističu novinari Euronews, koji su bili locirani na istočnoj obali Džambijani i dalje skrivenoj i očuvanoj od masovnog turizma.

"Za nekoliko godina Džambijani će izgledati kao sve druge popularne plaže", kaže Ovidiu Berniku, koji gradi turističke stanove u ovoj oblasti.

profimedia

 

Prelepa plaža Džambijani 

Trenutno na plaži Džambijani nalazi se nekoliko brodova i lokalci Masaji, koji u narodnoj nošnji na nekoliko mesta prodaju tradicionalne narukvice i drvene suvenire.

"Ova obala nam je prevazišla sva očekivanja", ističu novinari Euronews.

Koralni greben na obali mora koji, u zavisnosti od nivoa vode ga potopi, pa ponovo izvire, jedinstven je fenomen, zahvaljujući čemu tokom niskog nivoa vode na obali mogu da se ouče morske zvezde i različite vrste riba.

"Tokom našeg boravka pronašli smo morske zvezde zarobljene ispod peska i stavili ih u jednu od nekoliko preostalih lokva morske vode", prisećaju se autori teksta.

Za svakog ko voli duge šetnje pored mora, ovo je savršeno mesto.

Da li na Zanzibaru zaista nema kovida?

"Na Zanzibaru nema korone. Mnogo smo se molili da ostrvo ostane bez virusa", kaže Simba, vlasnik lokalnog restorana koji služi tradicionalnu hranu u zaleđini jedne od najpoznatijih plaža.

Mnogi lokalni stanovnici dele Simbino uverenje, ali, nažalost, to je daleko od istine. Samo arhipelag je ovog leta registrovao 876 slučajeva.

Kako ističu novinari, teško je bilo naći nekoga ko je zabrinut zbog pandemija, te "čak i turisti koji dolaze iz pogođenih zemalja, skinu masku čim stignu na ostrvo".

Više od godinu dana Tanzanija je poricala postojanje pandemije. Bivši predsednik Džon Magufuli je u svojim govorima uveravao Tanzanijce da je molitva učinila da virus nestane.

Njegove reči su i dalje duboko ukorenjene u društvu, iako je preminuo u martu 2021. godine, a nezvanične informacije govore da je umro od kovida.  

profimedia

 

Neizvesnosti u vezi sa kovid merama

Nove mere protiv koronavirusa, koje su nedavno sprovedene u Tanzaniji, dovele su do nesigurnih zvaničnih informacija.

Na primer, tanzanijske vlasti zahtevaju od turista da pokažu negativan test, najmanje 72 sata pre polaska iz zemlje, ali ne mogu da garantuju da će rezultati biti spremni na vreme za let.

"Tokom našeg boravka nismo imali nikakvih problema, ali su drugi posetioci naišli na poteškoće. Florin Bernik, rumunski turista, otkrio je da je bolnica pomešala njegovo ime sa imenom njegove supruge, kreirajući samo jednu potvrdu", ističe se u putopisu.

Bolničko osoblje je tu grešku odlučilo da reši tako što je u najbljižoj štampariji fotokopiran još jedan primerak i predat turisti uz rečenicu: "Sad imaš dva".

Komentari (0)

Putovanja