Oko sveta

Kristijana Iličića ni pandemija nije sprečila u nameri da obiđe sve zemlje sveta

Komentari

Autor: Tila Stanković

08/06/2021

-

07:02

Kristijana Iličića ni pandemija nije sprečila u nameri da obiđe sve zemlje sveta
Kristijana Iličića ni pandemija nije sprečila u nameri da obiđe sve zemlje sveta - Copyright Kristijan Iličić

veličina teksta

Aa Aa

Kristijan Iličić, svetski putnik iz Zagreba koji je zacrtao sebi cilj da obiđe sve države sveta, nije bio sprečen ni pandemijom virusa korona. U kojoj meri i na koji način mu je ova situacija otežala putovanja, otkrio je u razgovoru "Euronews".

"Kada se korona prvi put pojavila u Kini, ja sam bio na Tajlandu i dočekivao sam grupe. Bio sam tamo od oktobra pa sve do februara. Tada još nismo smatrali ovaj virus opasnim, mislili smo da je ovo nešto poput svinjskog gripa", prisetio se Kristijan.

Sve do kraja marta, nastavio je da putuje - iz Tajlanda je otišao u Bangladeš, a zatim u Indiju. Turizam je i dalje funkcionisao normalno i niko nije ni sanjao da će virus iz Vuhana da preraste u svetski problem.

Pauza od pet meseci

"Vratio sam se u Zagreb nekoliko dana pre nego što su otkazani brojni letovi. Imao sam sreće. Napravio sam pauzu i nisam nastavio sa putovanjima sve do kraja avgusta", kazao je Iličić.

Ipak, svetski putnik nije gubio vreme ni dok je bio kod kuće. Kao u Srbiji, i u Hrvatskoj je postao popularan domaći turizam tokom leta 2020. godine. Kristijan je sa svojom verenicom Andreom obišao Plitvička jezera, ostrvo Hvar, Dubrovnik, Šibenik i brojne druge interesantne destinacije.

Međutim, krajem leta par je odlučio ponovo da putuje u inostranstvo. Tada nije bio potreban PCR test za ulazak u Tursku, a budući oni nikada nisu bili u Antaliji, tu destinaciju su smatrali idealnom. Andrea i on obišli su Istanbul, posetili prelepi kanjon Gojnuk, a zatim otišli na letovalište na jugu države Antaliju.

Posle toga par iz Zagreba više nije ni prestajao da putuje.

Povratak putovanjima

"Posle Turske otišao sam na Maltu, u Avganistan, Pakistan, Irak, a zatim sam se uputio u Centralnu Ameriku", prisetio se Iličić.

Kristijan je u svom putopisu otkrio da mnogi Avganistanci imaju toplo srce i da je kroz priče koje je tamo čuo, i uz ljude koje je upoznao, stvorio veoma lepu sliku o toj zemlji.

"Ako se držite svih pravila i imate dobrog vodiča, 90 odsto da vam se ništa neće desiti. A za onih 10 odsto vidite da li imate tu dozu avanturizma u sebi. Ja sam dobro prošao, često sa visokim nivoom adrenalina i sa puno sreće", opisao je svoj avanturu kroz Avganistan mladi putnik.

Centralna Amerika

Andrea i Kristijan obišli su Meksiko, Panamu, Gvatemalu, Honguras, Nikaragvu, Kostariku, Dominikansku Republiku, Venecuelu, Antigvu i Haiti.

"Nigde nisam morao da ostanem u karantinu, kada je bilo potrebno uradio sam PCR test. Za Kostariku i Dominikansku Republiku nije bio potreban PCR, ali ipak potrošio sam do sada skoro 2.000 evra samo na testove. Često je u malim gradovima pored granice nemoguće testirati se zato sam svude morao da putujem do glavnog grada i tamo da čekam na rezultate testova", objasnio je Iličić.

Da li je pandemija otežala ili ulepšala putovanja?

Što se tiče gužvi, kaže Kristijan, pandemija je definitivno ulepšala putovanja. Redovi su postali značajno manji, a mnogo je lepše obilaziti znamenitosti bez prevelikog broja turista.

"Sada imam mnogo problema u vezi sa planiranjem putovanja. Iz Nikaragve nisam mogao autobusom da pređem u Kostariku za 10 evra, iako su dve države susedne. Morao sam da kupim avio kartu sa presedanjem u El Salvadoru. Isto tako da bih stigao iz Kostarike u Panamu, morao sam da putujem avionom. To je učinilo putovanje mnogo skupljim", priznao je Kristijan i dodao da da određene znamenitosti nije mogao da poseti jer nisu bile otvorene ili agencije nisu organizovale izlete.

U Antigvi su Andrea i Kristijan hteli da posete vulkan Akatenango, međutim mnoge agencije nisu radile. Problematično je bilo pronaći osobu koja bi ih odvela do tamo. Verovali ili ne, na kraju su uspeli.

Takođe, hteli su da vide Plavu rupu kod Koralnog grebena Belizea, međutim izlet helikopterom nije bio moguć. Na kraju je Kristijan uspeo da pronađe agenciju koja je i dalje imala tu ponudu samo umesto helikopterom, išli su avionom.

Strah od virusa

"Nisam se preterano plašio korone. Meni je svejedno da li ću da se zarazim u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj državi. Uvek imam putno osiguranje, a bolnice u Centralnoj Americi sasvim normalno funcionišu, zaista. Ne brinem se", istakao je.

Kristijan je nedavno otvorio svoju turističku agenciju zbog čega mu je jako važno da se turizam oporavi.

"Smatram da je pandemija koronavirusa zauvek promenila neka pravila putovanja. Ljudi su se malo distancirali. Mislim da će vakcinacija uveliko uticati na putovanja, a turizmu će možda biti potrebno i nekoliko godina da se oporavi od ove duže pauze i da se sve vrati u normalu", zaključio je Kristijan Iličić u razgovoru za "Euronews".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja