Sezona

Sjajna jesenja destinacija: Malo vrelo okruženo netaknutom prirodom u okolini Paraćina

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.S.

20/09/2021

-

08:51

Sjajna jesenja destinacija: Malo vrelo okruženo netaknutom prirodom u okolini Paraćina
Sjajna jesenja destinacija: Malo vrelo okruženo netaknutom prirodom u okolini Paraćina - Copyright Wikipedia.org, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nadomak Paraćina krije se prelepo izletište Grza, koje zaista obiluje bajkovitim živopisnim predelima – netaknuta priroda u podnožju planine, čista jezera, vrelo male reke i restoran u blizini čine ovo mesto savršenom vikend destinacijom za celu porodicu.

Izletište je dobilo ime po istoimenoj reci, koja izvire iz vrela u podnožju planine Južni Kučaj i duga je svega 23 km.

Obale reke krasi bogata listopadna šuma koja tokom jesenih dana blista u žutim i crvenim nijansama, dok slapovi i žubor vrela stvaraju savršen ambijent.

Ovo vrelo u kotlini južnog dela Kučajskih planina naziva se i "smaragdnim draguljom Kučaja".

Izletište je odavno poznato lokalnom stanovništvu, a poslednjih godina sve više turista otkriva tu malu oazu koja nikog ne ostavlja ravnogušnim.

Grza je takođe pogodno mesto za sve ljubitelje pecanja jer je bogata pastrmkom. Od vrela reke vodi dobro obeležena staza do vrha Vis sa kog se vidi i planina Rtanj.

Kako do vrela?

Ova destinacija nalazi se na oko 20 km istočno od Paraćina, a udaljena je od beograda 180 km. Pešačka staza koja vodi do samog vrela kreće kod lokalnog restorana "Koliba", a prolazi pored Gornjeg i Donjeg jezera kod kojih se takođe vredi zadržati. Oko izvorišta i jezera su postavljene klupice i stolovi, i naravno ložišta za spremanje hrane.

Na obalama jezera nema plaža, jer je voda tokom cele godine previše hladna, te nije pogodna za kupanje.

Pored puta se takođe nalaze male simpatične vikendice lokalnog stanovništva kao i jedan planinski dom.

Manastir Lešje

Na putu ne treba zaobići ni manastir Lešje, odnosno manastir Pokrova Presvete Bogorodice, koji se nalazi iznad istoimenog sela, na 14 km udaljenosti od Paraćina. Sa njega se pruža prelep pogled, a na steni iznad manastira posetioci mogu da vide osvetljen krst.

Wikipedia.org/Zblagojevic

 

Manastir je u 14. veku međutim, tokom vekova pod turskom vladavinom, bio je uništen.

Njegovi temelji su tek 1923. godine iskopani, pa je nakon toga na mesto srednjovekovne građevine podignuta skromna crkvica. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja