Aktuelno

Pojedini advokati članova grupe Veljka Belivuka još nisu primili optužnicu

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2021

-

14:38

Pojedini advokati članova grupe Veljka Belivuka još nisu primili optužnicu
E-Stock/Miloš Rafailović - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana nakon podizanja optužnice protiv ukupno 30 pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pojedini advokati koji brane optužene, još nisu primili optužnicu jer su koristili godišnje odmore.

Kada prime optužnicu, branioci imaju pravo da u roku od osam dana pošalju sudu odgovor na optužnicu, a tek nakon toga sud će moći da razmatra da li će optužnicu potvrditi.

Do sada je sudu stiglo 15 odgovora na optužnicu, rekla je za Tanjug portparolka suda Tatjana Tešić.

Tanjugu je u odbrani optuženih ranije rečeno da branioci optuženih za ubistva neće uopšte podnositi odgovore na optužnicu jer im nije dostavljena dokumetacija iz Francuske koja se tiče naredbi francuskih sudova za zaplenu podataka sa aplikacije "Skaj", a koju je prema sumnjama srpskog tužilaštva, koristila ova grupa u izvršenju krivičnih dela.

Sa servera "Skaj", prema rečima tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, zaplenjena je komunikacija, audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava za koja se tereti desetak pripadnika ove grupe, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužnicu sudu 30. jula, a nekoliko dana kasnije sud je potvrdio njenu formalnu ispravnost i uputio je optuženima i njihovim braniocima na odgovor.

Svi oni imaju pravo da u roku od osam dana od prijema optužnice izjave odgovor na nju, nakon čega će krivično vanpretresno veće suda odlučivati da li će optužnicu potvrditi ili je vratiti tužilaštvu na dopunu.

Pojedine optužene brani po više advokata, dok u nekim slučajevima jedan advokat brani više optuženih.

Kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića na teret se stavlja zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, preprodaja droge i oružja, kao i jedna otmica i jedno silovanje mladića.

Pored Belivuka i Miljkovića optužnica je podignuta i protiv S. L., M. B, M. B, N. J, V. D, B. H, D. T, N. S, N. Ð, N. L, M. A, V. G, A. V, M. T, F. I, Ž. K, S. S, B. K, N. S, V. G, A. Š, A. Š, M. S, M. L. S, A. D, V. Đ, A. S, V. D.

Od njih 30, trojica nisu u pritvoru. To su B.H, V.D. i V. Ð.

B.H. je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

V.D. i V. Ð. su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su , kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet...

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije “Skaj”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija