Aktuelno

Kod dečjeg igrališta u Zemunu i ranije bilo incidenata, očevici tvrde - "bilo je pitanje trenutka"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2021

-

07:49

Kod dečjeg igrališta u Zemunu i ranije bilo incidenata, očevici tvrde  - "bilo je pitanje trenutka"
Kod dečjeg igrališta u Zemunu i ranije bilo incidenata, očevici tvrde - "bilo je pitanje trenutka" - Copyright Euronews/ Jovan Đurić

veličina teksta

Aa Aa

U nesreći koja se dogodila kada je autobus na liniji 45 uleteo u dečje igralište u Krajiškoj ulici u Zemunu povređeno je četvoro dece. Veća tragedija je srećom izbegnuta, a očevici navode da ovo nije prvi put da se slične nesreće događaju upravo na igralištu koje se nalazi na uglu dve ulice.

Autobus je u petak oko 13.35 sati, prema navodima iz policije, probio zaštitnu ogradu dečjeg igrališta i uleteo na igralište u Zemunu. Tokom incidenta je oštetio još dva vozila.

Na fotografijama sa lica mesta se jasno vidi da je autobus prošao kroz skoro celo igralište i porušio ono što se našlo na njegovom putu.

"Bilo je užasno, sami vidite, da krši tobogane, ljuljaške, mame su vrištale. Srećom da je ovo doba dana i da nije bio špic i mnogo ljudi", rekla je jedna prolaznica.

Ona je dodala da je autobus uleteo u krivinu "nenormalnom brzinom", da nije uspeo da uđe u Krajišku ulicu, već presekao.

Na snimku na kom je zabeležena nesreća vidi se stravičan trenutak - dete koje trči preko platoa i za sekundu izbegava da ga autobus udari i žena kako juri za njim u pokušaju da ga spasi.

Takođe, vidi se žena kako sa dvoje dece prilazi mestu gde će za nekoliko trenutaka uleteti nekontrolisani autobus. Jedno dete se odvaja od majke i trči prema igralištu, putem kojim će sekund kasnije projuriti autobus broj 45 i udariti u vozila parkirana na tom platou.

Žena u tom trenutku, videvši kako autobus nekontrolisano juri u pravcu deteta, ostavlja iza sebe drugo dete, koje je u tom trenutku na sigurnom, i trči za starijim detetom u pokušaju da ga spasi.  Dete je za sekundu izbeglo da ga udari autobus.   

Euronews Srbija

Kako je za Euronews Srbija potvrđeno u Hitnoj pomoći, povređeno je više osoba. Troje dece je prevezeno u Dečju kliniku u Tiršovoj, jedna osoba u Zemunsku bolnicu i jedna se naknadno javila u bolnicu.

Jedna dvogodišnja devojčica koja je povređena u nesreći u Zemunu, smeštena je na intezivnu negu dečije klinike "Tiršova" i u svesnom je stanju, rekao je gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić. Ona ima prelom potkolenice i povrede glave, ali je u svesnom stanju i nije životno ugrožena.

Ono što su, međutim, rekli brojni očevici - bilo je pitanje trenutka kada će dogoditi veća nesreća. Naime, kako oni kažu za Euronews Srbija, na tom uglu postoji problem i baš zbog toga što se nekoliko puta događalo da autobus izleće sa kolovoza, dečji parkić je ograđen.

To tvrde i radnici u okolnim objektima, koji su iskoristili ovu priliku da apeluju da se nešto preduzme.

"To je lakat krivina, a na samoj krivini je igralište. Pitanja je bilo dana kada će se desiti nešto ovako strašno", rekla je naša sagovornica.

Vozač priveden, naređen i vanredni tehnički pregled

Iako su pojedini mediji preneli informaciju da je vozač pobegao sa lica mesta, iz MUP-a su to demantovali, a MUP je sinoć saopštio da je 72-godišnji vozač on priveden i da mu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Takođe, Sekretarijat za javni prevoz naložio je hitno izjašnjenje prevoznika kako je došlo do toga da autobus na liniji 45 udari u ogradu dečjeg igrališta u Krajiškoj ulici u Zemunu, kao i izveštaj o vanrednom tehničkom pregledu.

Kako se precizira u saopštenju, reč je o vozilu koje obavlja javni linijski prevoz putnika u okviru konzorcijuma privatnih prevoznika "Ariva", prevoznik "Unakop".

Sekretarijat za javni prevoz je naložio vanredne tehničke preglede svih vozila prevoznika "Unakop" i to u što kraćem vremenskom roku, nakon čega je uz svu dokumentaciju potrebno da se izvesti o utvrđenom činjeničnom stanju.

Sva vozila u sistemu javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda imaju na svakih šest meseci redovan tehnički pregled, podseća se u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz.

Komentari (1)

ratluk

25.09.2021 14:41

Ima i u Holandiji igrališta pored kojih prolaze busevi, ne puno doduše, ali ih ima. Ali nigde se ni jednom od vozača GVB-a nije omaklo da prodje tom brzinom kroz takvo područje. Ako su vozači tamo sposobni da mapiraju rutu i prema njoj usporavaju da im se ne bi ovako nešto desilo, šta sprečava vozače našeg GSP-a? Ovo nije redak primer kod nas, a pogotovo ne na liniji 45, da se vozač bahato ponaša. Nekoliko puta mi se desilo na toj liniji da autobus vozi neko ko nema sposobnosti za punim upravljanje takvim transportnim vozilom, pa čak ni običnim automobilom, te da zakoči na taj način i maltene poruši pola autobusa. Ključno je pitanje zapravo, šta radi čovek od 72 godine za volanom autobusa GSP-a i zašto nije penzionisan na vreme. Razumem finansijske razloge i niske penzije i zbog toga sam kao i svaki gradjanin normalno besan, ali ne može osoba kod koje u toj dobi opadaju koncentracija i refleksi da vozi vozilo ovakvog gabarita i nekoga, kao sada, ugrozi i potencijalno ubije. Nije nam prvi put da nam gerijatrija voze autobus u glavnom gradu i negde ga zakucaju. Ako nije vozač u pitanju, šta radi GSP i partnerske firme koje angažuju za prevoz poput Arrive ako su im vozila neispravna? Arriva operiše i u Katwijku ali i Londonu i Helsinkiju i to su sve uredni i noviji busevi. Zašto mi onda vozimo šklopocije ako tolike pare "ulažemo" u transportnu infrastrukturu?

Srbija