Aktuelno

Kancelarija za KiM: Još dva etnički motivisana incidenta tokom vikenda

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

15:49

Kancelarija za KiM: Još dva etnički motivisana incidenta tokom vikenda
Kancelarija za Kosovo i Metohiju - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Još dva nova etnički motivisana incidenta dogodila su se tokom vikenda na Kosovu i Metohiji - crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici je obijena, a u selu Klobukar u opštini Novo Brdo obijeno je 11 povratničkih kuća, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

Tim se za svega 48 sati, kako naglašavaju u Kancelariji, broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata na KiM popeo na šest.

Pljačku objekta SPC u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici primetio je i prijavio sveštenik koji je jutros zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji, navode iz Kancelarije.

Ovo je, kako se navodi u saopštenju, 15. napad na objekte SPC od početka godine što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC.

 

 

Prethodno je od 21 povratničke kuće u selu kod Novog Brda, čak 11 obijeno proteklog vikenda, polomljeni su prozori, vrata i načinjena druga materijalna šteta.

Podsetimo, pored obijenih objekata, noćas su nožem izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu.

Ovakva statistika pokazuje da je reč o sistemskom napadu na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC, a da talas nasilja koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom pita predstavnike međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije da li će i kada dići glas protiv terorra kojem su izloženi Srbi na KiM i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima?

Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće, kako naglašavaju, da gradi kuće na prostoru KiM, pomaže SPC u pokrajini, ekonomski osnažuje srpski narod, ali će ovi incidenti ostati mrlja na licu međunarodnih predstavnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija