Aktuelno

Prvo svedočenje nakon apela tužilaštva: Javila se devojka koja kaže da je dobila ponudu da se naga fotografiše u Petnici

Komentari

Autor: Blic

01/07/2021

-

13:23

Prvo svedočenje nakon apela tužilaštva: Javila se devojka koja kaže da je dobila ponudu da se naga fotografiše u Petnici
Prvo svedočenje nakon apela tužilaštva: Javila se devojka koja kaže da je dobila ponudu da se naga fotografiše u Petnici - Copyright Wikipedia.org/Vuk98

veličina teksta

Aa Aa

Apel Osnovnog tužilaštva u Valjevu za sada je urodio plodom, jer se valjevskoj policiji javila i izjavu dala devojka koja tvrdi da je bila jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici Petnica.

Reč je o devojci koja je u Petnici boravila pre 2013. godine i koja je dala izjavu o svom traumatičnom iskustvu tokom boravka na jednom od programa u kojem je učestvovala. Ona je rekla da je od osumnjičenog tada dobila ponudu da se naga fotografiše, prenosi Blic.

Osnovno tužilaštvo je ponovo pozvalo sve maloletne osobe koje su nakon 2013. godine bile žrtve seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica, da se jave tom tužilaštvu ili policiji u Valjevu. Naime, bez svedočenja osoba koje smatraju da su oštećene i njihove identifikacije na fotografijama nagih devojaka zaplenjenih u stanu u kojem je osumnjičeni živeo, nemoguće je formirati prijavu za krivično delo i njegovog izvršioca, kao i pokrenuti istražni postupak.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Poziv je upućen polaznicama koje su neki oblik seksualnog nasilja, uključujući i iskorišćavanje maloletnog lica za fotografisanje doživele nakon 2013. godine, jer je tada usvojen Marijin zakon, kojim je propisano da za krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju", objašnjavaju u tužilaštvu.

mediji su pisali da su tokom predistražnih radnji u ovom slučaju, istražitelji osumnjičenog saslušali u svojstvu građanina, a prilikom pretresa stana u kojem je izvesno vreme živeo kao podstanar, zaplenili su nekoliko desetina analognih fotografija, kao i kutiju sa filmovima, na kojima su nage ženske osobe od kojih se za neke sumnja da su u trenutku nastanka tih fotografija bile maloletne.

"Fotografije su snimane u dužem vremenskom periodu, neke datiraju još iz 90-tih godina prošlog veka, ali nisu sve snimljene u kancelariji osumnjičenog u ISP, ni na prostoru Petnice. Njihovo veštačenje je u toku i to je proces koji traje, kao i zaplenjenih tehničkih uređaja koje je on službeno i privatno koristio, ali je od ključne važnosti identifikacija žrtava, kao i njihovo svedočenje o okolnostima pod kojima su fotografije nastale kako bi se, ako je reč o delu koje nije zastarelo, moglo doći do krivične prijave", navode izvori iz istrage za Blic.

Istraživačka stanica Petnica je sa osumnjičenim, dugogodišnjim radnikom i praktično jednim od osnivača stanice 1982. godine, raskinula radni odnos 2017. godine.

Preporuka za vas

Fotografije nagih maloletnica pronađene u iznajmljenom stanu osumnjičenog za zlostavljanje u Petnici
Petnica: Žao nam je što nismo preduzeli sve mere, spremni smo na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine
Vučić o zlostavljanju u Petnici: To su užasne stvari, ali te stvari imaju krivce

Komentari (0)

Srbija