Aktuelno

30. Generalna skupština Svetske federacije veterana u Beogradu: Niko ne može rečitije da govori o miru od boraca u ratu

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

21:24

30. Generalna skupština Svetske federacije veterana u Beogradu: Niko ne može rečitije da govori o miru od boraca u ratu
30. Generalna skupština Svetske federacije veterana u Beogradu: Niko ne može rečitije da govori o miru od boraca u ratu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik predsednika Srbije. ministar Nikola Selaković, danas je poručio da Srbi opet moraju da brane svoje pravo da mirno žive u svojoj državi, ocenio da se Srbi na KiM suočavaju sa terorom i naglasio da je bolje 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati. 

Na svečanom otvaranju 30. Generalne skupštine Svetske federacije veterana, u Domu Garde u Topčideru, koja se održava pod pokroviteljstvom predsednika Vučića, Selaković je poručio da Srbi i Srbija znaju šta znači boriti se za slobodu otadžbine i da su u velikim ratovima birali ispravnu stranu i plaćali najveću cenu mira i slobode. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je naveo više velikih naroda koji su crpeli snagu ne samo iz pobeda, nego i iz velikih poraza, što je za Srbe bila bitka na Kosovu polju. 

Naglasio je da je mudra politika rukovodstva i predsednika Aleksandra Vučića da se mir, stabilnost, čast i dostojanstvo države i naroda štite na svakom mestu politički i diplomatski, ali i da se pokaže i da Srbija zna da brani svoje. 

Selaković je kazao da je Srbija jaki koliko su jaki njena  ekonomija i vojska, te da svoje ne da, a ni tuđe neće, i da je spremna da brani slobodu i mir. 

Ministar je istakao značaj veteranskog slogana da niko ne može rečitije da govori o miru od boraca u ratu. 

On je ocenio da je održavanje međunarodnog skupa veterana simbol ujedinjenja ciljeva od kojih su najznačajniji mir i sloboda, te da je to pozitivna vest u svetskim razmerama, a Beograd kao domaćin centar sveta. 

SUBNOR i Beograd su domaćini ovog skupa drugi put posle 70 godina, a Selaković je ocenio da je to priznanje Srbiji koja drži svoja vrata otvorena svima. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Naglasio je da su spoljna politika Srbije i vojna neutralnost, te zalaganje za mir i stabilnost, na taj način visoko vrednovane od strane čitavog slobodoljubivog sveta.

"Duboko sam uveren da iako dolazimo iz raznih strana sveta, razliličitih nacija, vera jezika i kultura, isti smo u ljubavi prema otadžbini, i imamo isti cilj da čuvamo mir i branimo slobodu", rekao je on. 

Selaković je naveo da bi se ratne strahote lakše izbegavale da se više sluša reč veterana koji su ih preživeli. 

Istakao je da Srbija povećava sredstva u budžetu za zaštitu vojnih invalida i boraca, zbog njihovih prava, priznanja i da bi im se odužila. Najavio je da će biti nastavljeno sa unapređenjima u toj oblasti i da će se zajedno delovati sa više nivoa vlasti. 

Kao vrednost međunarodnog skupa veterana istakao je priliku da se različitosti uvaže i razumeju, jer se susreću oni koji drugačije misle a ne sukobljavaju se nego razgovaraju.

Predsednik Svetske federacije veterana Dan Vigo Bergtun, zahvalio je Beogadu, Srbiji i SUBNOR-u na posvećenosti da se decenijama bavi pitanjem ne samo veterana Srbije, već i Balkana, Evrope i sveta. 

Na njegov poziv minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama ratova i oružanih konflikata. 

Ocenio je da je bitno da veterani mogu s poštovanjem da razmene mišljenja uprkos različitim stavovima u vreme pojačane polarizacije, te da razgovaraju kako da se izbore sa razlikama. 

Setio se i reči maršala i predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je pre više od 70 godina ocenio da oni koji su učestvovali u ratu i veterani, imaju pravo da podignu glas protiv novih agresija i ratova. 

"To je potpuno u skladu sa stavovima nas u Federaciji. Da se borimo protiv agresije, novih ratova, da iskoristimo alate mira, i da se za mir izborimo", rekao je Bergtun. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kazao je da se Federacija zalaže za borbu protiv agresija i novih ratnih sukoba.

Veteranima je poručio da je važno da i u ovoj misiji borbe protiv sukoba i ratove, stoje rame uz rame, jedni za druge, solidarno.

"Naša misija je da se pobrinemo za veterane i da se ne dese nove žrtve ratova", poručio je Bergtun. 

Predsednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević u pozdravnom govoru istakao je da je srpski narod teško stradao u oba svetske i drugim uglavnom oslobodilačkim i odbrambenim ratovima, ali je na kraju stajao u stroju pobednika i bio na pravoj strani istorije. 

"Imamo i svako drugo pravo da budemo u stroju organizacije veterana koje se bore za mir", rekao je on. 

Istakao je da smo globalno svedoci vremena revizije istorije 20. veka, u kojoj se nekad znalo da je antifašizam pobedio fašizam i nacizam. 

"Moramo se vratiti proslavi pobede dobrog nad zlom", rekao je Kovačević. 

Zatražio je od velikih sila da zbog postojanja različitosti promene ponašanje i pomognu malim državama u razvoju, jer će tako biti zaista velike. 

Profesor Hju Milroj iz veteranske Federacije poručio je da treba iskoristiti mogućnosti da ljudi čije su živote obeležile strahote rata, pomognu u sprečavanju korišćenja nepotrebne sile u sukobima i etničkim krizama, te učestvuju u ojačavanju integracija. 

Skup je počeo himnom "Bože pravde", izložene su srpske vojne zastave, a najstariji među brojnim zvanicama  bili su učesnici Narodno oslobodilačkog rata Ljubiša Antonijević, Mladenko Colić i Mirko Crevar, koji su dobili dug aplauz. 

Javni pozdravi su upućeni odsutnom 103.godišnjem narodnom heroju Petru Matiću Duletu, koji je najstariji borac Jugoslavije.

Svetska fedracija veterana sa više od 60 miliona okupljenih je najveće udruženje tog tipa na svetu.

Predstavnici veterana narednih dana u Beogradu razgovaraće o zdravlju i dobrobiti te populacije, miru i bezbednosti te uključenosti veterana u izgradnju tih vrednosti. 

 

Komentari (0)

Srbija