Aktuelno

Dečak koji je osumnjičen za masovno ubistvo u Ribnikaru svedočio u postupku protiv svog oca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2023

-

13:25

Dečak koji je osumnjičen za masovno ubistvo u Ribnikaru svedočio u postupku protiv svog oca
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Dečak koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" danas je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu svedočio u postupku protiv svog oca V.K. koji je osumnjičen da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je dečak izjavu dao u svojstvu svedoka i u prisustvu zakonskog zastupnika, odnosno njegove majke. Ispitan je putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Takođe, ističe se da su sva pitanja dečaku upučena preko postupajućeg javnog tužioca. Avdokat V.K. Irina Borović je rekla da je dečak izjavio da je oružje kojim je počinio zločin bilo obezbeđeno, i da mu  prvi kontakt sa vatrenim oružjem nije omogućio njegov otac.

Dodala je da je prilikom saslušanja on izrazio kajanje zbog onoga što je učinio i da su detaljno ispitane sve "okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je sve ovo učinio".

"Ono što mogu da kažem jeste da je potvrdio ono što je otac objasnio u pogledu načina na koje je oružje čuvano i skladišteno, dakle bilo je apsolutno obezbeđeno. Detalje kako je on do oružja došao ne bih mogla da kažem", navela je Borović.

Punomoćnik oštećenih Zora Dobričanin rekla je danas da je dogovoreno da se proces odvija u sudnici, sa ciljem da se ni na koji način, bilo kakvim iznošenjem, ne bi remetio postupak.

Za šta se tačno tereti otac dečaka koji je počinio masovno ubistvo?

Više javno tužilaštvo je u svom saopštenju podsetilo da vodi istragu protiv V. K. zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-ogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Dodaje se sumnja da je V.K postupio suprotno odredbi čalana 32 stav 1 Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

"Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo da dodje u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana", navodi Tužilaštvo. 

Zaključuje se da je dečak oružje i munuciju poneo sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i devetoro učenika, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija