Društvo

Karavan digitalnih veština boravio u Barajevu

Komentari

Autor: Fonet

07/10/2023

-

17:03

Karavan digitalnih veština boravio u Barajevu
Karavan digitalnih veština boravio u Barajevu - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Digitalna ekspedicija 2023, karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, u petak i subotu boravio je u Barajevu, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Taj projekat pokrenut je pre dve godine na inicijativu premijerke Srbije Ane Brnabić, da bi okupio sve generacije, kako bi se upoznali sa digitalnim svetom 21. veka, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i sa mnogim drugim koristima koje donose digitalizacija i nove tehnologije.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da iako je planirano da se ove godine obiđe samo 10 gradova i opština, odlična dosadašnja iskustva Digitalne ekspedicije dovela su do toga da bude postavljen cilj da Digitalna ekspedicija obiđe sve gradove i opštine u Srbiji.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović kazao je da Srbija krupnim koracima grabi napred na putu digitalne transformacije svoje javne uprave.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

On je podsetio da je na poslednjoj sednici Vlade Srbije, na predlog Ministarstva, usvojena Uredba o elektronskoj narodnoj inicijativi, što, kako je ocenio, predstavlja korak dalje u oblasti digitalizacije i razvoja elektronske uprave.

U okviru ove Digitalne ekspedicije, najstariji građani imali su priliku da se na štandu Republičkog fonda za penzionersko i invalidsko osiguranje informišu o svim obezbeđenim popustima i pogodnostima prilikom upotrebe Penzionerske kartice nove generacije.

Upotreba Penzionerske kartice počela je 1. oktobra, a pravo na njeno korišćenje imaće oko 1,7 miliona građana Srbije.

Za najstarije građane Barajeva formiran je i Digitalni kutak, prostor u kome će pohađati posebno osmišljene kurseve i edukovati se o sigurnom ponašanju na internetu, kao i o svim drugim prednostima korišćenja interneta i digitalnog prostora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija