Društvo

Novinarka Euronews Srbija Nataša Jovanović o nagradi na Interferu: "Za dobru reportažu treba dobro da ispečeš zanat"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

18:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na 28. festivalu reportaže Interfer novinarka Euronews Srbija Nataša Jovanović osvojila je treće mesto u konkurenciji televizijske reportaže za emisiju o Dušku Radoviću "Bio jednom jedan lav". Jovanović je rekla da su nakon prikazivanje reportaže reakcije bile emotivne i da nikad više poziva u životu nije dobila nego tada. 

Prema rečima direktorke festivala Tamare Popov, to što je uradila Nataša Jovanović danas više niko ne radi, a reč je o pričama o značajnim ljudima iz naše prošlosti.

Ističući da joj je reportaža omiljeni novinarski žanr, Jovanović je ispričala da je ideja bila da se povodom 100 godina od rođenja Duška Radovića, napravi emisija kako bismo se prisetili ko je on bio, čime nas je zadužio i šta nam je sve ostavio. 

"Nisam imala plan da napravimo polučasovnu emisiju, mislila sam da ćemo napraviti kratku emisiju iz kulture, međutim, priča se otvorila. Kada dobijete ispovest njegovog sina u pauzama između dva uključenja u vesti, nekako ne možete tek tako da propustite... Onda se napravi specijal u kojem su učestvovali mnogi i snimatelji ove kuće i montažeri, pa i moja deca. Imala sam potrebu da to izguram do kraja i ostavimo i budućim generacijama da vide ko je bio taj čovek", rekla je Jovanović. 

Ona kaže da je njena ideja bila da se svi prisetimo Duška Radovića jer je on "previše oko nas". 

"Mnogi od nas žale što možda nisu imali priliku da sa njim sarađuju, verujem da bi to bilo vrlo izazovno", dodaje ona. 

"Praznik reportaže"

Jovanović kaže da nagrada znači da su se trud i rad isplatili. Dodaje da je jučerašnja dodela nagrada u prostorija UNS-a bila "praznik reportaže". 

Ispričala je da je na dodeli nagrada bilo mnogo kolega iz svih vodećih medija i da je bilo lepo biti u društvu najboljih. 

"Volela bih da su mlađe kolege i ljudi iz mnogih drugih medija, pa i studenti novinarstva mogli da vide sve te reportaže koje su juče prikazane. Nisam skoro bila na događaju gde je bila veća konkurencija", priča Jovanović. 

Jovanović navodi da reportaža oslikava život, da u njoj ima i života i duše i da je važna ta emocija. 

"Mi svi na televiziji volimo da ta slika bude savršena, da montaža bude savršena, da pribavimo arhivski materijal, ali nekad mislim da je ključno upravo to što ti dobiješ od svojih sagovornika. Reportaža je moja omiljena novinarska forma. Reportažu ne može da napravi svako, mislim da je u tome ključ, za dobru reportažu treba dobro da  ispečeš zanat i prosto moraš da razgovaraš sa ljudima", rekla je Jovanović.  

Ona je najavila da Dokumentarna redakcija Euronews Srbija priprema vrlo zanimljivi program u narednom periodu, kao što su priče o tome ko iskopava tartufe u Srbiji, kako se sahranjuju migranti, ko posećuje bosanske piramide, gde se čuva seme za "sudnji dan", kao i o učenju i životu u školama koje imaju samo jednog učenika, ali i u onima sa više od 2.000 đaka.

U tom smislu je navela da je raduje i učešće na festivalu reportaže Interfer iduće godine.

"Videćemo, svakako lepo je da pokažemo da postojimo i radimo vredno", dodaje ona. 

Ove godine stiglo je više od 200 reportaža, a u užu selekciju ovogodišnjeg festivala Interfer ušle su i reportaže novinarki Euronews Srbije Anđelke Ćup i Ane Mihaljčić.

Komentari (0)

Srbija