Društvo

RERI traži javnu diskusiju i raspravu o novom Zakonu o vodama

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2021

-

14:59

RERI traži javnu diskusiju i raspravu o novom Zakonu o vodama
Panorama Beograda - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu zatražio je da se o novom Zakonu o vodama ili izmenama postojećeg pokrene društvena diskusija i javna rasprava u koju bi trebalo da se uključi javnost, struka i organizacije.

RERI je to objavio na svom sajtu povodom dešavanja u vezi sa izmenama Zakona o vodama, nakon što je predsednik Srbije odbio da potpiše prvu verziju teksta zakona.

"Ustavom Srbije propisano je da se u slučaju odbijanja predsednika da određeni zakon potpiše, isti vraća Narodnoj skupštini Srbije na ponovno odlučivanje", navodi RERI.

Takođe, objašnjavaju da se, ako bi Narodna skupština Srbije odlučila da ponovo glasa o zakonu koji je predsednik vratio na odlučivanje, zakon izglasava većinom od ukupnog broja poslanika, nakon čega je predsednik dužan da zakon proglasi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u petak donelo odluku, nakon što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama, da predloži Vladi Srbije da povuče iz procedure pomenuti predlog zakona, kao i da se o novom nacrtu zakona sprovede javna rasprava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama i najavio da će taj akt biti vraćen skupštini na ponovno odlučivanje. Vučić je ranije izjavio da će novi propis potpisati ako je u skladu sa Ustavom, a da u suprotnom neće.

Preporuka za vas

Vučić vratio Zakon o vodama na ponovno odlučivanje, Ministarstvo predlaže javnu raspravu
Akcija ekoloških udruženja ispred Predsedništva: Zakoni o vodama i zaštiti prirode pušteni "niz vodu"
Jeremić: Svi koji su učestvovali u donošenju Zakona o vodama biće krivično procesuirani
Organizacije RERI i WWF pokrenule peticiju prikupljanja potpisa za referendum zbog Zakona o vodama
Vučić o izmenama zakona o vodama i zaštiti prirode: Potpisaću zakone ako su u skladu sa Ustavom
Načelnica Odeljenja Direkcije za vode: Iz Sekretarijata za zakonodavstvo sugerisali da nije potrebna javna rasprava za Zakon o vodama

Komentari (0)

Srbija