Društvo

"Ne čuje se glas porodica ubijenih": Otac devojčice ubijene u Ribnikaru za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2023

-

12:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava šest meseci od masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar". Jutros tačno u 8.40 pred ulazom u školu iz Ulice kralja Milutina okupili su se roditelji da odaju počast žrtvama masakra. Tog 3. maja, tačno u 8.40 odjeknuli su pucnji u školi na Vračaru, a kući se nikada nije vratilo devet učenika i čuvar škole.

Branko Anđelković, otac ubijene Mare Anđelković, kaže da se glas porodica ubijenih u Ribnikaru ne čuje, kao i da "država o svemu pregovara sa Savetom roditelja, a ne sa porodicama žrtava". Njegov je utisak da je Tužilaštvo uradilo sve što je moglo da uradi u ovom trenutku.

"U pravo se ne razumem, ali u pravičnosti nisam uopšte loš. Do pravičnosti ne verujem da ćemo ikada doći, ali hajde da se bar ono što je u skladu sa zakonom uradi maksimalno", rekao je Anđelković za Euronews Srbija.

Osim empatije i finansijske pomoći od Grada za sahranu, Anđelković kaže da je sve ostalo od države izostalo.

"Predstavnici vlasti sa uglavnom sastaju sa Savetom roditelja, a nas izbegavaju. Meni sve to izgleda kao da guraju stvari o kojima se znalo pod tepih i prebacuju odgovornosti da se neko drugi bavi time. Savet roditelja, za koji nisam ni znao da postoji, sada je odjednom vlast i samo se oni pitaju", naveo je on.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Dodaje da se zbog toga ne čuje glas porodica ubijenih, a koje i te kako zanima izgradnja Memorijalnog centra i koji smatraju da deo školskog objekta gde se dogodilo ubistvo više ne može da bude škola.

"Mi roditelji stradale dece formiramo svoj tim koji će se baviti izgradnjom Memorijalnog centra. I vlast je obećala da će napraviti tim stručnjaka koji bi se tim bavio, pa tek nakon toga ide arhitektonsko rešenje. To ne može brzo da se završi. Mi roditelji imamo kvalitetan tim, a ko od strane Vlade formira drugi tim - to ne znamo, kao što ne znamo i da li ta dva tima treba ujediniti. Definitivno mora da postoji Memorijalni centar, dok Savet roditelja želi da nam odvoji par kvadrata", kaže Anđelković.

Urađena hitna intervencija, škola čeka rekonstrukciju

Član Veća gradske opštine Vračar Dragi Lukić kaže da je tokom leta uređen deo škole, kako bi deca mogla da krenu 1. septembra. On je za Euronews Srbija naveo da je to bila samo hitna intervencija pre planirane rekonstrukcije i renoviranja škole.

Dodaje da se još čeka najbolje rešenje za izgradnju memorijalnog centra. On je naveo da je stigla nova firma koja radi obezbeđenje škole, postavljene su kamere, a na ulazu je profesionalno obezbeđenje.

Euronews

"Država traga za najboljim rešenjem što se tiče memorijalnog centra. Tokom leta sređivali smo prostorije škole kako bi deca mogla da krenu 1. septembra. Gledali smo da pripremimo najbolje uslove za decu. Oni nikada neće zaboraviti ovo što se desilo", rekao je on.

Inače, zgrada OŠ "Vladislav Ribnikar" je fizički bila podeljena na dva dela. U jednom delu su bili učenici nižih razreda, a u drugom đaci od petog do osmog razreda. Pucnjava se dogodila u delu škole gde su bili stariji učenici. Danas je taj deo škole prazan, a svi Ribnikarci su u delu škole gde su bili učenici nižih razreda.

Tog 3. maja 2023. godine, kada su odjeknuli pucnji u OŠ "Vladislav Ribnikar", u Srbiji se sve promenilo. Posle toga, ništa više nije isto. Devetoro učenika i čuvara škole ubio je učenik K.K. Još šest osoba je ranjeno.

Istraga je pokazala da je osumnjičeni mesecima unazad planirao izvršenje dela, kada je na njegovom radnom stolu pronađen spisak dece koje je želeo da ubije. Osim pištolja, u ranac je tog jutra spakovao i četiri molotovljeva koktela.

Po dolasku u školu, prvo je pucao u čuvara Dragana Vlahovića, nakon čega se okrenuo ka dežurnim devojčicama. Dalje je nastavio ka svom odeljenju 7/2, gde je pucao u nastavnicu istorije i svoje drugare. Ukupno je ispalio 57 metaka.

Koraci koje je država preduzela

Nakon ubistva u Ribnikaru, ali i zločina koji se dan kasnije dogodio u selima u okolini Mladenovca, država je pokrenula akciju dobrovoljne predaje oružja u kojoj je za tri meseca sakupljeno više od 108.000 komada različitog naoružanja. Najavljeno je i pooštravanje mera i provere na svakih šest meseci onih koji već imaju dozvole za nošenje oružja. Vlada je osnovala Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, odvojenu radnu grupu koja se bavi mentalnim zdravljem, a u pomoć su pozvani i norveški stručnjaci.

Pod pritiskom javnosti, prvi je ostavku podneo ministar prosvete Branko Ružić, da bi nakon vanrednog inspekcijskog pregleda škole, dužnosti bila razrešena direktorka škole Snežana Knežević, na čije je mesto postavljena Anđela Petrović. Petrović je na mestu direktora ostala nepuna tri meseca, a zatim je krajem septembra podnela ostavku. Na njeno mesto imenovana je Olga Mitrović.

Euronews

Nije poznato dokle se stiglo sa idejom Memorijalnog centra. U javnosti od strane državnih zvaničnika nema konkretnih odgovora.

Uprkos težini počinjenog zločina, K.K. nije krivično odgovoran, jer je u momentu kada je počinio masovno ubistvo imao 13 godina. Smešten je u u Psihijatrijsku kliniku za decu i omladinu u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnice protiv njegovih roditelja. Otac je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti, za šta je predložena kazna od 12 godina zatvora. Protiv majke je podignuta optužnica za nedozvoljenu proizvodnju, držanje i promet oružja i izrečena joj je mera zabrane prilaska sinu. Optuženi su i predsednik i instruktor streljačkog kluba u kojem je K.K. vežbao gađanje.

Za šest meseci usledila su i dva parnična postupka. Porodice žrtava tužile su porodicu dečaka K. K. i Osnovnu školu, gde traže novčanu naknadu za pretrpljene duševne bolove i strah.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija