Društvo

Prolećne temperature u decembru: Tokom dana pretežno sunčano i natprosečno toplo, do 17°C

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/12/2023

-

07:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

I danas nas očekuje toplo vreme, ali će temperatura biti niža nego juče i kretati se do 17 stepeni Celzijusa, rekla je urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković i dodala da je decembarska toplina posledica jake jugozapadne struje koja duva u višim slojevima atmosfere.

Kako dodaje, pristiže nam veoma topao vazduh, koji podiže temperaturu i do 20 stepeni, i ako smo u delu godine kada bi trebalo da beležimo debeli minus.

"Ova pojava se u meteorologiji naziva advekcija toplog vazduha", objašnjava Ćirković. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

S druge strane, od ponedeljka ćemo biti pod uticajem visokog vazdušnog pritisaka, odnosno anticiklona, koji nas štiti od oblaka i od kiše. Sudeći po veličini i jačini ovog anticiklona, kišobran nam neće trebati do kraja godine.

"U danu pred nama, dakle suvo i vedro u većini mesta. Nešto više oblaka  prekrivaće severni deo zemlje, severnije od Zrenjanina i Temerina. Važno je napomenuti da su u pitanju oblaci na većim visinama koji ne donose padavine. Kada je reč  vetru, biće vetrovito. Duvaće umeren do pojačan južni vetar i u prizemlju i na visini", rekla je ona.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ćirković navodi da u najtoplijem delu dana treba da očekujemo temperatru u rasponu od 13 do 17 stepeni Celzijusa.

"I u nastavku nedelje biće toplo, i tokom noći i tokom dana. Ne očekujemo jutarnji mraz, kao ni kišu ni sneg. Takvo vreme zadržaće se do kraja nedelja. Sudeći po trenutnim prognozama, ozbiljnije promene i drastičnog zahlađenja, neće biti u narednih 14 dana", rekla je Ćirković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija