Društvo

Uključen crveni meteoalarm, košava će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas: Kakav nas vikend očekuje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2024

-

07:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Uključen je crveni meteoalarm, najviši stepen upozorenja. Košava će duvati i danas. Najjače udare i dalje treba da očekuju stanovnici Banata, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako navodi, košava danas može da bude opasna, naročito u Banatu gde će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas.

"Na ovom području može doći do čupanja drveća iz korena, mogući su problemi u građevinarstvu, ali i u saobraćaju gde može doći do zanošenja automobila, pre svega prilikom prelaska mostova", rekla je ona.

Naime, kako dodaje, sinoptička situacija se u odnosu na juče nije mnogo promenila. Iznad severne Italije i dalje se nalazi ciklon zbog kog velika količina vlage kruži u atmosferi. Istočno od nas, kaže Ćirković, čvrsto se pozicionirao anticiklon.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Zbog takve raspodele vazdušnog pritiska, jugoistočni vetar i danas će imati olujne udare. Na jugu Banata, udari će biti veći do 100 kilometara na čas, u Beogradu, nešto manji, oko 60 kilometara na čas. Košava će oslabiti u večernjim satima i u noći ka suboti", rekla je ona.

Košava će uticati i danas na temperaturu. Uvek kada dva košava  temperatura je prilično neujednačena u Srbiji Vrednosti će se danas kretati od samo 17 stepeni u oblačnom Negotinu, do 26 stepeni u Loznici.

"Vreme će biti nestabilno. Smenjivaće se prepodne sunce i oblaci, dok će poslepodne biti uslova za kišu i pljuskove. Padavine će biti lokalne i kratkotrajne. Iz kišonsnih oblaka može i malo zagrmeti", kaže Ćirković.

Za dane vikenda promenljivo. Sunčano i u većini mesta suvo biće u subotu, dok se u nedelju očekuje novi nalet kiše i pljuskova. Temperatura će biti u porastu. Jutarnja će se kolebati oko 15 podeljka, dok će maksimalna biti blizu 30 stepeni Celzijusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija