Društvo

Besplatno testiranje na HIV u tri grada: Rano otkrivanja i lečenje omogućava kvalitetan život, zdravo potomstvo

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

13:49

Besplatno testiranje na HIV u tri grada: Rano otkrivanja i lečenje omogućava kvalitetan život, zdravo potomstvo
Besplatno testiranje na HIV u tri grada: Rano otkrivanja i lečenje omogućava kvalitetan život, zdravo potomstvo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Evropske nedelje testiranja na HIV i druge polne infekcije, Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent" pozvao je danas sve građane da se besplatno, anonimno i bez zakazivanja testiraju na HIV, a rezultat mogu dobiti za svega 15 do 20 minuta.

Kako je saopštio predsednik Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent" Bratislav Prokić, iako je u našoj zemlji testiranje dostupno tokom čitave godine u svim zavodima i institutima za javno zdravlje, statistike ukazuju da mali broj ljudi koristi tu mogućnost da proveri svoj HIV status.

Navodi da su u toku Evropske nedelje testiranja pojačane aktivnosti informisanja i testiranja na HIV i druge polne infekcije, zbog čega Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent" otvara vrata svojih savetovališta za sve građane koji žele da se testiraju.

profimedia

 

Građani to mogu učiniti u sledećim terminima: u Beogradu u četvrtak, 23. maja, od 12 do 16 časova i u petak od 17 do 20 časova, u ulici Miloša Pocerca 30, u Kragujevcu u petak, 24. maja, od 17 do 20 časova, na adresi Vojvode Putnika 58b, a u Nišu u subotu, 25. maja, od 17 do 20 časova, u ulici Stevana Nemanje 69.

Rano otkrivanje i lečenje HIV-a savremenom terapijom omogućava neskraćen i kvalitetan život, zdravo potomstvo i sprečava dalji prenos virusa seksualnim putem, navodi se u saopštenju Potenta.

Dodaje se da, pored testiranja, građani mogu dobiti relevantne informacije i odgovore na pitanja i nedoumice u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem, a u slučaju pozitivnog rezultata i svu neophodnu podršku. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija