Društvo

Ujedinjeni protiv kovida: Potrebna hitna reakcija nadležnih i jasan plan u daljoj borbi sa epidemijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2021

-

18:53

Ujedinjeni protiv kovida: Potrebna hitna reakcija nadležnih i jasan plan u daljoj borbi sa epidemijom
Ujedinjeni protiv kovida: Potrebna hitna reakcija nadležnih i jasan plan u daljoj borbi sa epidemijom - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija u Srbiji je jako loša i nephodo je da hitno reagujemo kako koronavirus ne bi uzeo maha. Pre svega potrebna je bolja edukacija građana o vakcinaciji, koja je za sada nedovoljna, kao i predstavaljanje detaljnog i sveobuhvatnog plana za predstojeći period u daljoj borbi sa epidemijom, rekao je za Euronews Srbija Miloš Bojović iz udruženja "Ujedinjeni protiv kovida".

Poslenji korona presek u 15 sati pokazao je da koronavirus u Srbiji sve više uzima maha, a broj novozaraženih raste iz dana u dan. 

U prethodna 24 sata registrovano je još 2.327 slučajeva od ukupno 15.313 testiranih osoba. Međutim, rast nije zabeležen samo kod broja onih koji se zaražavaju virusom. Podaci pokazuju da je istovremeno i broj osoba na respiratorima porastao, pa je trenutno u bolnicama širom Srbije na veštačkoj ventilaciji ukupno 52 pacijenata.

Bojović je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da su "Ujedinjeni protiv kovida" pre desetak dana poslali pismo Ministarstvu zdravlja, Kriznom štabu i Institutu Batut zahtevajući od njih hitnu reakciju upravo kako bi se sprečio dalji rast novozraraženih, a građane je pozvao da se pridržavaju svih mera koje su im poznate, čime stvarno mogu da spasu nečiji život, i time učestvuju aktivno u suzbijanju epidemije.

"Brojke govore da situacija nije ni malo dobra, i traži se jasno reagovanje. To znači da mi zahtevamo jasnu stragetiju koja je usmerena prema zdravstvenom sistemu, ali i prema građanima koji treba da poštuju mere. Zbog toga od nadležnih očekujemo postepeno zatezanje preventivnih mera u zavisnosti od rasta broja novozaraženih", rekao je Bojović.

 

"Poznat samo plan za početak školske godine"

Bojović dalje kaže da se nakon jučerašnje konferencije Kriznog štaba nije čulo ništa novo, sem plana za predstojeću školsku godinu. Dodaje da se nije rečeno ništa o mogućem uvođenju kovid propusnica, kao ni o daljem planu vakcinacije građana, kao i da su mnoge teme ostale nedorečene.

Kako je dodao, neophodno je da plan koji je jedini poznat, a tiče se školske godine, mora da se poštuje u potpunosti bez ikakvih odstupanja.

"To je jedina stvar koju smo juče čuli kao novu. Nadamo se da će plan da se poštuje, jer školstvo i obrazovanje ne smeju da trpe. Moramo uskoro da čujemo i glasove prosvetnih radnika, lekara, roditelja i pa i starije dece koja mogu da kažu nešto o tome i da na osnovu toga naprave dalji održiv plan. Činjenica je da je deci potrebno da se vrate u školske klupe uz poštovanje svih mera", rekao je Bojović.

Kako je dodao, trenuno najveći problem u daljoj borbi sa epidemijom je i nedovoljna informisanost građana o značaju vakcinacije, kao i da o tome treba da što više pričaju stručnjaci, kojih, po njegovoj oceni, nema dovoljno u medijima.

"Odnos prema vakcinaciji je loš, jer ljudi imaju poluinformacije koje su izvučene iz kontesta. O tome ne treba da pričam ja, već imunolozi i stručni ljudi. Mi živimo podelu u društvu na one koji su za vakcinu i one koji joj se protive, a niko od njih nema prave i naučno potkrepljene informacije", smatra on.

Zbog toga Bojović savetuje da jedan od budućih plana upravo bude edukacija građana.

"Mediji ne izveštavaju na pravilan način o tome i jako veliki prostor je napravaljen za ljude koji iznose besmislice i koje su neutemeljene naučno. Zbog toga je potrebno da profesori sa imunologije da pričaju o vakcinama na onaj način na kojima predaju studentima. Toga nema dovoljno", kazao je Bojović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija