Društvo

Janković za Euronews Srbija: Neizvesnost oko nastave veliki stres za učenike, roditelje i nastavnike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2021

-

09:37

Janković za Euronews Srbija: Neizvesnost oko nastave veliki stres za učenike, roditelje i nastavnike
Janković za Euronews Srbija: Neizvesnost oko nastave veliki stres za učenike, roditelje i nastavnike - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da je veliki stres za učenike, roditelje, ali i nastavnike neizvesnost i priča oko mogućeg prelaska na onlajn nastavu, zbog sve većeg broja zaražernih učenika i smatra da bi problem rešilo testiranja jer nije svaka respiratorna infekcija korona.

Ona je za Euronews Srbija rekla da su svi već prošli kroz jednu stresnu situaciju prošle nedelje kada je iznenada izašao lekar iz Kriznog štaba i rekao da će od ponedeljka, 25. oktobra, đaci preći na onlajn nastavu. Podseća da je u tom momentu najmanji broj grdova bio na kombinovanoj nastavi, samo tri – Šabac, Beograd, Vrnjačka Banja. 

"Očigledno je da postoji neka neusklađenost. Ta neusklađenost je veliki stres za sve. Dve trećine stanovništva povezano je sa školskom decom i svi su se uznemirili, šta će da rade, ko će biti sa decom kod kuće ako se pređe na onlajn nastavu", rekla je Janković.

Podsetila je da svi direktori u školama svakodnevno prate i obaveštavaju školsku upravu o broju zaraženih učenika i nastavnika, a školska uprava šalje podatke TImu za škole koji donosi odluku o nastavi.

"Šta nije bilo dobro u tom lancu i odakle taj nesklad to ne znamo. Samo znam da može da se desi da je više dece zaraženo, jer se kod nas testiraju samo deca koja imaju temperaturu", rekla je Janković i podsetila da je ovo vreme kada su đaci i pre korone imali respiratorne infekcije i da bi rešenje bilo testiranje, jer bi se tačno znalo o čemu se radi.

Onlajn nastava na srpski način

Janković kaže da kombinovana nastava u mnogim školama nije dobro organizovana, jer ne postoje tehnički uslovi za to. Ona je podsetila da na kombinovanoj nastavi đaci idu dan u školu, a sledeći dan prate nastavu od kuće. Napominje da bi to trebalo da znači da učiteljica radi sa polovinom učenika u školi, a da svi koji su kod kuće to gledaju i prate. Međutim, to je nemoguće u mnogim školama, jer nemaju tehničke mogućnosti.

"Kombinovana nastava nije ako samo učiteljica radi sa polovinom đaka i ako joj sutra dolazi druga polovina ona ne može da predaje isto dva dana već mora da nastavi. Ona šalje materijale, a ko sa decom da radi materijale? Zašto nije radila? Ne zato što nije želela, ona nema tehničke mogućnosti", rekla je Janković.

Smatra da je nemoguće izvesti i da niži razredi i šesti i sedmi redovno idu u školu, a sedmi i osmu pređu na onlajn, što je jedan od predloga. Podseća da nastavnici predaju u petom i sedmom, šestom i osmom, ne predaje samo u jednom razredu, te da će mu jedno odeljenje biti onlajn, drugo u školi.

"Što se tiče samih škola, mi smo sada u goroj situaciji nego novembra prošle godine. Novembar prošle godine je bio strašan i moralo se ići na raspust koji je počeo za svetog Nikolu", navela je ona.

Upitana da li nedostatak nastavnika može nadomestirti novo zapošljavanje koje je najvljeno u prosveti ona je pojasnila da je to zapošljavanje na neodređeno ljudi koji su u sistemu, koji već rade na određeno. Dodala je i da je uvođenje platnih razreda, za koje se sindikati zalažu već dugo, odloženo za 1. januar 2023. godine.

"Predlog je da ipak deca treba da idu u škole"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da postoji predlog koji su konstituisali prekjuče da niži razredi treba da idu u školu, a da će se o višim odlučivati danas.

"Predlog je pre svega to da ipak deca treba da idu u škole, da postoji razlika između malih osnovaca od prvog do četvrtog razreda kojima je stvarno neophodno da idu u školu i da to praktično može da fukcioniše pod uslovima koji su utvrđeni, a što se tiče viših razreda tu će se verovatno danas odlučvati na osnovu podataka kojima se raspolaže", kaže Tiodorović za RTS.

Naglašava da kod srednjoškolaca postoji odluka koja je svuda na snazi o kombinovanoj nastavi.

"Mogu reći da je to ipak dalo nekog efekta iako je ovo kratak period za bilo kakvu procenu iz prostog razloga što su ako ništa druga stvoreni uslovi da ne bude 35 učenika u odeljenju nego da ih bude polovina", dodaje on.

Na pitanje da li se razgovaralo o raspustu, ističe da jesu razgovarali o tome i da ima predloga kada bi on bio.

"Cela jedna nedelja, imate i pre toga vikend i posle toga vikend, sve skoro devet dana. Da li će biti ranije ili kasnije sredinom meseca – videćemo šta je odgovarajuće, moramo da poštujemo i ono što će reći zdravstveni radnici i sindikati i ono što misle roditelji", navodi Tiodorović.

"Mislim da imamo dogovor i stav koji će biti jedinstven gde ćemo učiniti sve da škola ipak očuva ono što je najvažnije, jer deca najviše gube ako su isključivo na onlajn nastavi iako smo u onom trenutku govorili o tome da bilo šta što se radi sa obrazovnim sistemom mora da bude praćeno merama koje primenjujemo u ukupnom društvu", naglašava Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija