Društvo

Kon: Na maksimumu smo talasa, sada se sve preliva na decu

Komentari

Autor: Tanjug, Pink

04/02/2022

-

09:09

Kon: Na maksimumu smo talasa, sada se sve preliva na decu
Kon: Na maksimumu smo talasa, sada se sve preliva na decu - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se sada nalazimo na maksimumu talasa korona virusa, da se može reći da ćemo postupno iz njega izlaziti i doživeti ublažavanje u narednim nedeljama.

Naveo je, međutim, da se pojavio, kako kaže, stelt omikron soj za koji ne možemo biti sigurni da nas neće zakačiti i čiji uticaj na epidemiološku situaciju ne možemo znati.

"Nagli skok brojki posle Nove godine je bio u uzrastu od 20 do 50 godina, među kojima je bilo dve trećine zaraženih, dok se sada najviše zaražavaju deca mlađa od 18 godina i ljudi između 50 i 69 godina. Obolevaju stariji i oni sa slabijim imunitetom koji pune bolnice", rekao je Kon za TV Pink.

"Ima i težih slučajeva"

Kazao je da, nažalost, među njima ima i težih slučajeva sa komorbiditetima i nevakcinisanih koji doživljavaju teške forme bolesti.

"Kada sada pričamo o broju umrlih, to je tačno ali treba shvatiti da to ima dinamiku po uzrastu. Zbog prelivanja na decu, što se desilo još pre nego što su škole počele da rade, imali smo priliku da vidimo Vojvodinu koja od 10. januara radi školu, zašto je to bitno. Mogli smo da vidimo šta se tamo dešava pa da vidimo šta se kod nas očekuje u centralnoj Srbiji i Beogradu", rekao je on.

Upitan da prokomentariše slučaj iz Doma zdravlja u Kovačici gde su prodavane lažne potvrde o vakcinaciji za nekoliko stotina evra, doktor Kon je odmahnuo rukom.

"Ne može da bude pozitivna reakcija, ne znam o čemu se tačno radi, ali o tome se raspravljalo još pre više od 15 godina kada se razmišljalo kako će izgledati pandemije. Šta će se dešavati i koje radnje, etički neprihvatljive ili kriminalne, će se dogoditi. Zaista nemam šta da kažem. Ako je to istina, podrazumeva odgovarajuće sankcije", kazao je on.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je za 24 sata testirane 34.132 osobe, od čega je pozitivno 15.623. Preminulo je 59 osoba.  Na respiratorima je 150 pacijenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija