Društvo

REM: Na svim TV programima povećano vreme za političke aktere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

20:30

REM: Na svim TV programima povećano vreme za političke aktere
Regulatorno telo za elektronske medije - Copyright Regulatorno telo za elektronske medije

veličina teksta

Aa Aa

Savet Regulatornog tela za elektronske medije usvojio je drugi Izveštaj o nadzoru pružalaca medijskih usluga za period od 16. januara do 31. januara 2022. godine.

Izveštaji ukazuju na trendove u vezi sa zastupljenošću pojedinih političkih opcija u programima više pružalaca medijskih usluga kao i na razlike u njihovim uređivačkim politikama.

U drugom preseku koji analizira programske usluge od 16. do 31. januara na programu RTS1 uočljivo je značajno veće prisustvo političkih stranaka i pokreta u odnosu na prvi period. Izveštavanje o akterima na političkoj sceni u najvećem procentu je neutralnog tonaliteta, navodi se u saopštenju REM-a.

Sličan trend zabeležen je i u programu pokrajinskog javnog servisa. U odnosu na prvi Izveštaj duplirano je vreme posvećeno političkim strankama i pokretima a preovlađujući tonaliteti su neutralan i pozitivan.

Kako se navodi u saopštenju, na programu RTV Pink zabeleženo je povećanje vremena posvećenog akterima na političkoj sceni. Više je nego udvostručeno vreme posvećeno predstavnicima vanparlamentarnih stranaka a smanjenjo je vremena izdvojeno za izveštavanje o radu Vlade i organa vlasti.

Takođe, i na programu TV Prva zabeleženo je višestruko povećanje vremena posvećenog vanparlamentarnim strankama i pokretima kako u trajanju, tako i u njihovom broju. U prvom Izveštaju zabeleženo je pojavljivanje četiri a u drugom dvanaest političkih stranaka i pokreta.

Hepi TV posvetio je značajno vreme političkom pluralizmu a najveći deo tog vremena pripao je analitičarima. Dominantna je tema "kriminal i korupcija". Dok je u prvom periodu dominirao pozitivan tonalitet priloga, u drugom dominira negativan.

REM navodi, program TV N1 obeležila je kritika vlasti i negativan tonalitet većine priloga. Uz veoma visok procenat zastupljenosti analitiča zabeleženo je prisustvo većeg broja političkih stranaka i pokreta. Kada se ovi podaci posmatraju kroz dominantne teme i tonalitet, zaključuje se da je najveći broj učesnika u programu ove televizije kritikovao vlast. S druge strane, malo vremena je posvećeno aktivnostima Vlade i organa vlasti.

U programu TV Nova S najprisutnije je izveštavanje u negativnom tonalitetu priloga sa dominantom temom "kritika vlasti", navodi se u saopštenju.

Uz to, kako se navodi, takva kritika mogla se čuti kako od analitičara kojima je bilo posvećeno više od polovine ukupnog vremena, tako, u najvećoj meri, od značajnog broja vanparlamentarnih stranaka i pokreta kojih je u drugom periodu januara bila značajno više nego u prvom.

Nova S je izveštavanju o aktivnostima organa vlasti za petnaest dana u drugoj polovini januara posvetila tek nešto više od trideset minuta od ukupnog vremena posvećenog političkim dešavanjima koje je iznosilo preko sedamnaest sati, dodaje se u saopštenju.

Uzorak analize programa TV B92 je veoma kratak te nije podložan izvođenju relevantnih zaključaka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija