Društvo

Srbija po broju umrlih od raka dojke u Evropi u samom vrhu: Sagovornici Euronews kažu da je rano otkrivanje ključno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2022

-

11:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. Srbija je po broju obolelih u evropskom proseku, po smrtnosti je u samom vrhu. Juče je obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Srbiji, u cilju podizanja svesti o preventivi i važnosti ranog otkrivanja ove bolesti.

Dr Magdalena Radović, radiolog govoreći o Nacionalnom danu borbe protiv raka rojke, rekla je gostujući na Euronews Srbija da se žene u Srbiji javljaju kasno lekaru i da je to razlog zbog kojeg imamo tako visok broj obolelih.

"Većina pacijentkinja se javlja tek kada je tumor veći od dva centimetra, kada je šansa da ima proširenu regionalnu bolest u limfne čvorove veća i kada je veći procenat da ima proširenost bolesti i po telu", rekla je dr Radović.

Kako je dodala, mamografija kao zlatni standard je jedino dokazano sredstvo koje smanjuje smrtnost. U zemljama sa razvijenim skriningom, 43 odsto je smanjeno umiranje od karcinoma dojke.

"Zato što se tada karcinom otkrije na vreme", rekla je i dodala da kada se karcinom otkrije na vreme izlečenje je 99 odsto.

Na pitanje koliko je važna prevencija Vesna Bondžić iz Ženskog centra "Milica" kaže za Euronews Srbija da ne samo da je važno otkriti rak na vreme, već je veoma važno i da se počne sa lečenjem adekvatnim terapijama na vreme.

"Ono što je problem nama u Srbiji je to što ta dijagnostika pre svega koja može otkriti rak u početnoj fazi nije dostupna svim ženama podjednako i to jeste problem, kao i dostupnost terapijama", rekla je Bondžić.

Više pogledajte u videu iznad.

Komentari (0)

Srbija