Društvo

Korona presek: Manje od 2.000 zaraženih pacijenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2022

-

15:23

Korona presek: Manje od 2.000 zaraženih pacijenata
Korona presek: Manje od 2.000 zaraženih pacijenata - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 sata, na koronavirus u Srbiji je testirano 14.076  osoba, od čega je pozitivno 1.783. Preminulo je 10 pacijenata. Hospitalizovano je 700 bolesnika, dok je na respiratorima 41 pacijent.

Podsetimo, juče je testirano 8.110 osoba, a pozitivno na virus korona bilo je 1. 273 ljudi. Preminulo je 12 osoba. 

Korona kod nekih pacijenata ostavlja trajne posledice na organizam.

Pulmolog KBC Zvezdara dr Nataša Petrović Stanojević kaže da se mora razlikovati period oporavka organizma posle virusne upale pluća (koji traje do tri meseca) i postkovid sindrom koji brine pacijente. Ako se tegobe nastavljaju tri meseca nakon preležanog kovida 19 može da se govori o dugoročnim posledicama kovida.

 "Čovek mora da bude blag prema sebi i da dozvoli organizmu oporavak, a to je oko 12 nedelja. To što je neko umoran i ne može da se popne na četvrti sprat peške posle preležane korone, to dešava posle svakog virusa", kaže za Euronews Srbija Petrović Stanojević.

Korona najčešće ostavlja posledice na plućima, srcu, krvnim sudovima. Lekari kažu da im se najčešće javljaju pacijenti kod kojih se javljaju tromboze, zgrušavanja krvi, koje mogu da dovedu do embolije pluća pa čak i smrtnog ishoda.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija