Društvo

Mihajlović o nesreći u rudniku "Soko": U planu osnivanje fonda za školovanje 12 dece stradalih rudara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2022

-

11:10

Mihajlović o nesreći u rudniku "Soko": U planu osnivanje fonda za školovanje 12 dece stradalih rudara
Mihajlović o nesreći u rudniku "Soko": U planu osnivanje fonda za školovanje 12 dece stradalih rudara - Copyright Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike,  Zorana Mihajlović, izjavila je da će Ministarstvo inicirati osnivanje posebnog fonda za školovanje 12 dece rudara stradalih u nesreći u rudniku "Soko". Ona je rekla da je istraga o nesreći u toku i da će rezultati biti javno dostupni.

"Pored jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara će naslediti penziju, ali će Ministarstvo rudarstva i energetike posebnu pažnju posvetiti deci i iniciraćemo fond za njihovo školovanje. Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece i učinićemo sve da im olakšamo školovanje", rekla je Mihajlovićeva za TV Hepi.

Ona je istakla da sve nadležne institucije – inspekcija, policija, tužilaštvo, rade svoj posao, i da će kada bude gotov preliminarni izveštaj sve biti javno. Ona je rekla i da rudnik "Soko" ima najbolji monitoring, baš zbog toga što se zna da je metanski rudnik.

Potreban plan za zatvaranje rudnika

Potpredsednica Vlade je rekla da je potrebno napraviti plan koji od podzemnih rudnika treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

Euronews/Dragan Živanović

 

"Najveća količina uglja iz rudnika "Soko" prodaje se EPS-u. To jeste kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita. Država izdvaja 45 miliona evra godišnje za JP PEU "Resavica", tamo radi više od 3. 500 ljudi i naša obaveza je da o njima vodimo računa, jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice. Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije“, rekla je Mihajlovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija