Društvo

Euronews Srbija saznaje kako će izgledati polaganje male mature: Spaja se i po šest osnovnih škola u Beogradu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/06/2022

-

10:01

Euronews Srbija saznaje kako će izgledati polaganje male mature: Spaja se i po šest osnovnih škola u Beogradu
Euronews Srbija saznaje kako će izgledati polaganje male mature: Spaja se i po šest osnovnih škola u Beogradu - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić/FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC

veličina teksta

Aa Aa

U svetlu sve učestalijih dojava o postavljenim bombama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je svim osnovnim školama u Srbiji operativni plan sprovođenja male mature koja je zakazana za 27, 28. i 29. jun. Većina osnovnih škola biće spojena, te će se tako od 1.260 obrazovnih ustanova završni ispit polagati u 522 škole. 

U planu se navodi da će radi spovođenja mera zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti učenika i zaposlenih završni ispit polagati u prostorijama tačno određenih osnovnih i srednjih škola, sportskih hala i ustanova obrazovanja, prema rasporedu koji će školama dostaviti svaka okružna komisija.

Preciziraju da je plan sačinjen na osnovu predloga Ministarstva unutrašnjih poslova i "uz dodatne konsultacije sa ovlašćenim predstavnicima tog ministarstva".

"Polaganje u tačno određenim školama sprovodi se u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Stručnog uputstva za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja za školsku 2021/22. godinu i Stručnog uputstva za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja", navodi se u Planu u koji je Euronews Srbija imao uvid.

Škole su u obavezi da do 22. juna dostave izveštaj o obavljenim poslovima organizacije završnog ispita nadležnoj okružnoj komisiji.

Smanjen broj škola za polaganje

"Smanjili smo za oko 60 odsto broj školskih  objekata u kojima će se održavati završni ispiti. Taj broj je sada 522 od 1.260 koliko ih je bilo planirano u  početku. Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Sve škole u Beogradu dobile su detaljan plan organizacije, koja se sa kojom spaja, koja škola je domaćin, a koja ide u goste. U Beogradu će se mala matura polagati u 98 osnovnih škola i jednoj srednjoj školi, dok će đaci iz 95 osmoletki biti gosti u drugim školama.

Za škole koje imaju veliki broj učenika, a zakvih je 38, promena neće biti i one će završni ispit organizovati samo za svoje učenike.

Planom je predviđeno i jedna škola u Beogradu bude domaćin osnovcima, a interesantno je i da će đaci privatnih škola malu maturu polagati u državnim. Planom za Beograd predviđeno je spajenje dve, tri, četiri, pet pa i šest osnovnih škola.

Preteći mejlovi 

Koliko preteći mejlovi i dojave o postavljenim bombama mogu da poremete redovne školske aktivnosti na svojoj koži osetili su prethodnih dana srednjoškolci. Naime, dojava o bombama stigla je u periodu kada maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola polažu maturski ispit. Neke gimnazije odlučile su se da to obave onlajn, druge pak, da regularnost ne bi bila dovedena u pitanje, potražile su alternativni prostor gde će deca polagati.

Nije bilo lako direktorima i nastavnicima da se snađu u novonastalim okolnostima, a posebno deci koja su bila pod dodatnim pritiskom - jer u prvom momentu nisu znali gde, kada i kako će braniti maturski rad.

"Činimo sve da predstojeći završni ispit protekne u najboljem redu i  da  deca budu bezbedna, da to ne bude traumatično iskustvo i za decu i za roditelje. U svakodnevnom smo kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo detaljno razrađen plan aktivnosti za slučaj prijave bombe u školama", naveo je ministar prosvete Branko Ružić.    

Preporuka za vas

Komentari (1)

архитекта Софроновић

23.06.2022 10:06

Деца имају стрес од свих тих претњи па и од спајања школа. Како очекивати одличне резултате под таквим околнистима.

Srbija