Društvo

Narandžasti meteoalarm u Srbiji, najavljuju se velike padavine na jugu: RHMZ izdao upozorenje na opasno vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ T.M.

08/07/2022

-

10:26

Narandžasti meteoalarm u Srbiji, najavljuju se velike padavine na jugu: RHMZ izdao upozorenje na opasno vreme
Narandžasti meteoalarm u Srbiji, najavljuju se velike padavine na jugu: RHMZ izdao upozorenje na opasno vreme - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanja Valič, Jaroslav Pap, AP/PMichael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Republički Hidroemetorološki Zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje da se večeras i sutra u Srbiji očekuje veća količina padavina. Na južnim predelima zemlje na snazi su žuti i narandžasti meteoalarm, što znači da vreme može biti potencijalno opasno.

"Više padavina očekuje se na jugu Srbije, a krajem dana, tokom noći i u subotu ujutru, kao i prepodne i na jugoistoku i istoku zemlje od 20 do 40 mm za 24 časa, a lokalno i više", navodi RHMZ u upozorenju.

Novi talas hladnog vazduha doneo je sa severa Evrope kišonosne oblake i pojačan vetar. Iako će u većem delu zemlje padavine biti dugotrajne, ali umerenog intenziteta, na kraju dana se na jugu države očekuju pljuskovi, ponegde sa grmljavinom, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

RHMZ

 

Đurić: Neće se ponoviti scenario od pre dva dana u Beogradu

Meteorolog Đorđe Đurić ističe da se za vikend u Beogradu očekuje uglavnom suvo vreme bez opasnosti od scenarija od pre dva dana.

"Dobra vest je da se padavine poput onih koje su pre dva dana 'potopile' Beograd ne očekuju, ali će svakako obilnijih padavina u petak uveče i i noći ka subotu biti na jugu i istoku Srbije", napisao Đurić.

U subotu maksimalna temperatura na jugu i jugoistoku biće prava jesenja, između 16 i 18 Celzijusa, a u ostalim predelima Srbije od 20 do 25 °C, u Beogradu do 23 stepena.

U nedelju će oslabiti uticaj visinskog ciklona, dodaje Đurić. Ljubica Gojković navodi da će vreme biti promenjivo oblčno ali suvo.

"Lokalne padavine očekuju se samo u višim planinskim predelima. Maksimalna dnevna temperatura za vikend neće prelaziti 26 stepeni, a od sledeće nedelje sledi stabilizacija vremena i više sunčanih perioda sa prijatnom letnjom temperaturom", ističe ona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kada stiže otopljenje?

"Od ponedelka sunčano. Maksimalna temperatura u nedelju i početkom sledeće sedmice biće u Srbiji od 24 do 28°C, u Beogradu oko 25-26 stepeni, a jutra će biti veoma ugodna i sveža", kaže Đurić.

On isitče da više temperature vraćaju najverovatnije od srede, kada nam topao vazduh ponovo stiže sa Mediterana.

"Prema trenutnim prognozama, u drugoj polovini sledeće sedmice sve više će početi da jača termički greben na visini, pa će u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja početi da pristiće veoma topla vazdišna masa sa Mediterana, poreklom sa severa Afrike. Ako se ova sinoptička situacija ostvari, u Srbiji će nakon 15. jula biti sunčano i vrelo, uz temperature i preko 35 stepeni, a oko 20. jula i do 40 Celzijusa", zaključio je Đurić.

Komentari (0)

Srbija