Društvo

Zašto se žene odriču nasledstva u korist muškaraca? U Srbiji tek svaka četvrta poseduje neku nepokretnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2022

-

14:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji ima oko 200.000 više žena nego muškaraca, a one poseduju samo 25 posto svih nepokretnosti, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. U ruralnim sredinama, taj procenat je još manji, i iznosi 16 posto. Jedan od razloga je to što se žene često odriču nasledstva u korist muškaraca, pa je Žensko udruženje kolubarskog okruga započelo kampanju simboličnog naziva "Koliki je moj deo".

Možda bi statistika bila drugačija, da su bile svesnije svojih prava, ili da su razmišljale o mogućim posledicama kada su se odricale nasleđa, kažu oni koji se bave ovom tematikom.

"Tek kada se nađu u problemu, kada vide da su ostale bez ičega, onda negde proradi to "kako sam mogla, šta sam mogla" ili se ipak dešava da nam žene kažu "pa ja nisam smela to, šta bi mi rekli, ja bih onda bila skrajnuta, porodica me ne bi trpela, bila bih loša ćerka, loša sestra, loša tetka", kaže Katarina Ranković, Žensko udruženje kolubarskog okruga.

Deo problema leži u ukorenjenim patrijarhalnim obrascima, a njihova odlika je da se teško prepoznaju i sporo menjaju.

"Čak 68 posto mladih smatra da nasledstvo treba da pripadne muškim članovima, što samim tim pokazuje da je uzrok problema u patrijarhalnom vaspitanju, odnosno mi svi učimo po obrascu iz porodice. Međutim, taj obrazac očigledno nije dobar ukoliko mi smatramo da naša sestra nema podjednaka prava kao i mi. Zakon kaže da smo mi jednaki, ali praksa kaže da to nije slučaj", navela je Ranković.

O pravima žene ne znaju dovoljno

A da bi se praksa promenila, udruženje je ponudilo besplatnu pravnu pomoć. Advokati ocenjuju da o svojim pravima žene ne znaju dovoljno, kao i da se plaše da im ta prava mogu biti oduzeta.

Tanjug/Filip Krainčanić, Profimedia

 

"Nije bio ni jedan slučaj da žena kaže "meni brat brani, moj brat hoće sve, ja sam ucenjena, moj otac hoće da da bratu sve." Iskreno ne. Nego većina slučajeva je bila da postoji mogućnost da se to desi, da su one u strahu, i kako one da zaštite sebe. Ili bilo je slučajeva gde su se one već odrekle u korist brata, pa sad misle da su pogrešile i onda hoće to da isprave, što je sada već nemoguće", naveo je advokat Goran Đorđević.

Žena bez sopstvene imovine za mnoge nije problem, jer se smatra da ima imovinu svoga muža. Ipak, postaće problem ukoliko poželi da podigne kredit ili ukoliko dođe u situaciju da trpi nasilje u braku.

"Vrlo često će žene koje nemaju bilo šta svoje trpeti to nasilje i ostajati u takvim brakovima i odnosima do kraja života, koji se nažalost nekad mogu završiti i femicidom, odnosno ubistvom, jer žene koje nemaju ništa svoje, nemaju ni hrabrosti da odu. Jer gde će da  odu, kome će da odu, jer ako nemaju svoju imovinu, vrlo često nemaju ni podršku svoje porodice", pojasnila je Katarina Ranković.

U ruralnim sredinama, stanje je još ozbiljnije - gotovo svaka druga žena odrekla se nasledstva koje joj pripada.

I Komitet Ujedinjenih nacija za eliminaciju diskriminacije žena istakao je da problem sa nasleđivanjem u Srbiji nije samo to što sinovi vrlo često imaju prednost u odnosu na ćerke, već i činjenica da vanbračni partneri nemaju ista nasledna prava, kao oni u braku. 

Nasleđivanje nije samo pravno pitanje

Sanja Malešić, iz Foruma žena Prijepolja kaže da se nasleđivanje ne može potumačiti samo kao pravno pitanje, već da više faktora utiče da se žene prihvate ili ne nasledstva.

"Važno je da žene znaju da imaju pravo izbora. Žene imaju malo informacija o svojim pravima,  pod pritiskom su patrijarhalnih normi. Inače u porodicama se malo govori o ovoj temi", navela je Malešić. 

Euronews

Dodaje da je važno da žena ima imovinu zbog samopouzdanja i sigurnosti, da žena koja ima finansijsku sigurnost može da pokrene biznis, neće da trpi nasilje ukoliko ima kuću u koju može da se vrati.

Interesantno je da 68 odsto mladih smatra da nasledstvo treba da dobiju muški članovi porodice.

"Na sastancima koje smo imali bile su mlade žene. Prijalo je čuti da se one nisu oslanjale na nasledstvo. One su želele da svojim radom, trudom kupe sebi nekretninu. Treba decu od malih nogu učiti  da su ravnopravni muško i žensko dete. Kada dože momenat nasleđivanja da se ne postavlja pitanje da li brat i sestra imaju ista parva", zaključila je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija