Društvo

Novi pravilnik Pravnog fakulteta: Studenti obavešteni kako da prepoznaju i kome da prijave seksualno uznemiravanje 

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

16:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pored uobičajene dokumentacije za upis u narednu akademsku godinu studenti Pravnog fakulteta u Beogradu, ove godine morali su da potpišu i dodatni papir - obaveštenje o zabrani seksualnog uznemiravanja. Rektorat Beogradskog univerziteta, usvojio je još prošle godine novi Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja. Pre uvođenja nove obaveze na Pravnom fakultetu, javnost je obaveštena o nizu optužbi za seksualno uznemiravanje u visokoobrazovnim ustanovima, pre svega, na Fakultetu dramskih umetnosti i Arhitektonskom fakultetu.

Da će osim ugovora o studiranju, morati da potpišu i dokument o zabrani seksualnog uznemiravanja, studenti prava prethodno su obavešteni na sajtu Fakulteta. U Studentskom parlamentu Pravnog fakulteta kažu da su ovom odlukom pozitivno iznenađeni.

"Time što smo mi dobili formalno obaveštenje da to može da se prijavi, mislim da će to da poveća kapacitet ljudi koji žele stvarno da prijave i koji sad znaju da to mogu da urade anonimno, znaju i kod koga i gde. Znaju i da mi imamo poverenika za to", kaže Katarina Bakula, članica Studentskog parlamenta na Pravnom fakultetu.

U Autonomnom ženskom centru navode, da im se u prethodnom periodu javljalo dosta studentkinja, kojima je bila potrebna podrška da prepoznaju seksualno uznemiravanje od strane profesora, kao i da se raspitaju o daljem procesuiranju slučaja. Smatraju da će obaveza primene pravilnika na fakultetima, olakšati proces i osnažiti osobe da prijave uznemiravanje.

"Važno se što se ovo dešava baš u ovom trenutku, što svi fakulteti uvode pravilo i što studenti imaju priliku da se upoznaju sa time. Ništa nam ne znači da imamo pravilnik, ako nije javan, transparentan i ukoliko studenti ne znaju da on postoji i da će na osnovu njega biti zaštićeni", kaže Jovana Markulić iz Autonomnog ženskog centra.

Neki fakulteti su pravilnike o zabrani seksualnog uznemiravanja uveli i pre odluke Rektorata. Ipak, nema preciznijih podataka koliko je ova pojava raširena na fakultetima u Beogradu.  

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija