Društvo

Ledena kiša, temperature u minusu, olujni vetar i sneg: Pred Srbijom je prava zimska nedelja i prodor hladnog fronta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2022

-

07:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Beograđane je prvog jutra ove sedmice dočekalo malo snega, ali veća vejavica, kako najavljuju meteorolozi, moguća je već tokom nedelje, pre svega na jugu i istoku zemlje. Sa vejavicom, međutim, stižu i ledeni dani. 

Republički hidrometeorološki zavod izdao je meteorološko upozorenje, prema kome će u sredu u istočnoj Srbiji padati ledena kiša i sneg uz intenziviranje padavina kasnije posle podne, uveče i u toku noći kada će doći do stvaranja snežnog pokrivača visine od 5 do 15 cm. 

"Nakon sunčanog i mirnog, ali veoma hladnog dana, danas dolazi do jačanja jugoistočnog vetra što nam donosi oblake i padavine, ali i dodatni efekat hladnoće. Vetar će na jugu Banata, ali i u Pomoravlju dostizati olujnu jačinu, a vreme će biti oblačno, mestimično sa mešovitim padavinama", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da u Vojvodini ostaje suvo sve do večernjih sati, a južno od Save i Dunava povremeno će padati slab sneg i susnežica.

"Sneg je ovog jutra zabeležen i u nižim predelima južne Srbije, a u poslepodnevnim satima i tokom noći, na istoku i jugoistoku počinje da pada kiša koja će se lediti pri tlu. Tokom noći dolazi do jačanja padavina, a kiša i sneg zahvatiće veći deo zemlje, osim krajnjeg severa. U planinskim predelima očekuje se povećanja visine snežnog pokrivača za oko 10 centimetara", navela je ona.

Što se temperature tiče - u košavskom području danas do 3, dok će na jugu biti i do 6 stepeni.

Južni vetar na visini donosi Srbiji toplu vazdušnu masu koja će u četvrtak i petak uzrokovati da temperatura ponovo bude preko 10 stepeni. Otopljenje će se osetiti i u jutarnjim satima, a u petak će živa u termometru lokalno dostizati 17 stepeni.

Promenljivo vreme

"Vreme će biti promenljivo. U četvrtak sa smenom sunca i oblaka, ali suvo, a u petak ponovo počinje da pada kiša, koja će se u subotu proširiti na celu zemlju. Ovako toplo vreme ipak neće potrajati jer već u subotu počinje da duva severni vetar, a sa prilivom hladne vazdušne mase temperatura će pasti i za više od 10 stepeni. To će uzrokovati da kiša ponovo pređe u susnežicu i sneg, a trenutni prognostički modeli za nedelju najavljuju prestanak padavina i delimično razvedravanje, ali ne i otopljenje", rekla je Gojković.

Meteorolog Đorđe Đurić ukazuje da su niže temperature krenule već od utorka, a da će danas biti i snega i kiše. Međutim, ne u celoj Srbiji.

"U utorak ujutro u severnoj polovini Srbije bilo je vedro, ali je u tim predelima biti i najhladnije, uz jak mraz u Bačkoj. Minimalna jutarnja temperatura bila je od - 7 stepeni Celzijusa na severozapadu, a u Beogradu do - 4 stepena", naveo je Đurić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

U sredu nas očekuje naoblačenje sa susnežicom, snegom i kišom, ali će na severu Srbije i u Beogradu biti suvo.

"Maksimalna temperatura biće od 2 do 6 stepeni, u Beogradu do 4 Celzijusa, a u Negotinskoj Krajini do jednog stepena. Jugoistočni vetar biće u pojačanju"

U četvrtak će biti nešto toplije sa sunčanim intervalima, najavljuje Đurić.

"Maksimalna temperatura biće od 5°C na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini do 12 stepeni u zapadnim i jugoistočnim predelima, u Beogradu do 8", navodi meteorolog.

U petak snažan cikon, prodor hladnog fronta

U petak se očekuje snažan uticaj ciklonske aktivnosti sa zapadnog i centralnog Mediterana, a iznad Jadrana će se nalaziti sekundarni ciklon. Kako će se Srbija nalaziti u prednjem delu ovih ciklona, sa juga se preko Mediterana preko našeg područja očekuje transport veoma tople, ali i vlažne vazdušne mase.

U petak će u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, a više padavina očekuje se na severu Srbije i u tim predelima biće i pljuskova sa grmljavinom. Na jugu i jugoistoku Srbije biće suvo.

U košavskom području i na planinama duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima preko 80 kilometara na sat.

"Maksimalna temperatura biće od 12 stepeni na serveru Vojvodine do 18 stepeni u zapadnim, centralnim i jugoistočnim predelima, u Beogradu do 16 Celzijusa, a u Negotinskoj Krajini do 5°C", istakao je.

U noći između petka i subote do severa Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, a centar ciklona sa Jadrana premestiće se preko našeg područja dalje na severoistok ka Karpatima, pa će doći do zahlađenja, a ovaj hladni front tokom subote premestiće se od severa ka jugu Srbije.

U subotu oblačno i osetno hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, a u noći ka nedelju kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U nedelju će nakon oblačnog jutra sa kišom, susnežicom i snegom, tokom dana sledi prestanak padavina. Biće hladno, u skladu sa kalendarom. Maksimalna temperatura biće od 2 do 8°C, u Beogradu do 4°C.

Prema trenutnim prognozama za Svetog Nikolu suvo, ujutro uz mraz, a tokom dana uz prohladno vreme. Od 20. decembra očekuje se uticaj anticiklona, uz visok vazdušni pritisak, pa će vreme biti suvo, stabilno i toplije, zaključio je meteorolog.

Komentari (0)

Srbija