Društvo

Rupa na Savskom trgu iznenadila Beograđane, aktivisti pitaju zašto fontana nije obeležena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

21:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jedva dve godine nakon što je nakon duge rekonstrukcije svečano otvoren Savski trg u Beogradu, građani su bili iznenađeni slikama s društvenih mreža na kojima se videlo da su s bočne strane Železničke stanice koja gleda na Karađorđevu ulicu ploče propale. Na Trgu je propalo desetak ploča što je pokazalo da se masivne ploče drže na stubićima. Činjenice da ploče nisu na čvrstoj podlozi dovela je do brojnih komentara i pitanja o kakvoj se gradnji radi.

Delimičan odgovor dao je izvođač radova, firma "Ras inženjering", koja je u saopštenju navela da je u okviru rekonstrukcije Trga, predviđena izgradnja moderne podzemne fontane, dizajnirane po sistemu "dry deck fountain", tako da posetioci Trga nesmetano šetaju preko fontane. 

Ras inženjering je istakao da je dostavno vozilo neovlašćeno ušlo na prostor fontane koja se gradi na Trgu, oštetilo nosač granitnih ploča i izazvalo pad nekoliko ploča.  

Naveli su i da je podzemni fontanski bazen površine 100 m2 i dubine 80 cm, te da je pokriven granitnim pločama po principu podignutog poda, sa nosačima namenjenim isključivo za opterećenje pešačkim saobraćajem. Fontana je, kažu, građena u skladu sa svim pravilima struke za izgradnju ovog tipa fontane i po svim važećim propisima za izgradnju objekata, međutim, kako napominju, neretko se dešava da se ne poštuju saobraćajna pravila, odnosno da dostavna vozila neovlašćeno ulaze na prostor Trga i da se po njemu nesmetano kreću. 

Ipak, Miloš Vučković iz organizacije "Po meri metro" smatra da je odgovornost na vršiocima građanskih radova koji nisu valjano obeležili ovu fontanu i ukazali da to nije klasičan pločnik, već da tu uopšte ne smeju da prolaze vozila. 

"Zapravo ti nosači imaju nosivost od 1.600 kilograma, koliko sam ja video 15. februara upao je kombi koji je sigurno težak negde 3, 4 tone i zato je došlo do tog problema. Ljudi su svakako znatno lakši i smatram da su izvođač radova i Grad Beograd trebalo da obeleže prostor i ukažu na to da je ovde fontana ", kaže Vučković. 

On ukazuje i da bi bilo potrebno raditi na signalizaciji i obeležavanju radova jer dešavaju se i situacije u kojima građani upadaju u otvorene šahte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija