Društvo

Besplatni dermoskopski pregledi kože na Adi Ciganliji

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2023

-

15:53

Besplatni dermoskopski pregledi kože na Adi Ciganliji
Besplatni dermoskopski pregledi kože na Adi Ciganliji - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizuju se danas na Adi Ciganliji, gde zainteresovani građani do 20 časova mogu da pregledaju svoje mladeže, a pregledaće ih dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

Besplatni dermoskopski pregledi kože, koji su počeli u 10 sati, organizuju se u okviru društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve", koju od 2015. godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Specijalna ordinacija postavljena je na početku šetališta na Adi Ciganliji, sa novobeogradske strane, a za pregled nije potrebna najava, već samo lična karta.

Marija Radosavljević iz Eucerin Srbija rekla je za Tanjug da je dermoskopski pregled vrlo jednostavan, da nije potrebna nikakva posebna priprema i da traje između pet i deset minuta u zavisnosti od broja mladeža.

"Doktor dermatolog posebnim aparatom, dermoskopom, pod uveličanjem i posebnim osvetljenjem pregleda svaki mladež i na taj način se može uočiti eventualna promena nekog mladeža kada treba dodatno reagovati i ukloniti ga kako bi se prevenirao eventualni dalji razvoj raka kože", objašnjava Radosavljević.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Kako bi se prevenirao rak kože, Radosavljević kaže da je jako bitno odgovorno ponašanje na suncu, u smislu neizlaganja direktnim sunčevim zracima od 10 do 17 časova, a ukoliko to zbog ritma života nije moguće, korišćenje preparata za zaštitu od sunca, kao i nošenje laganije odeće dugih rukava i nogavica, naočara, šešira i izbegavanje solarijuma.

"Kada smo počeli da organizujemo ovakve akcije, imali smo u planu oko 1.200 pregleda, a interesovanje je danas izuzetno veliko i prema sadašnjem ritmu očekujemo da ćemo preći tu brojku", rekla je Radosavljević.

Dodala je da je u okviru kampanje "Pregled za sve" na javnim dermoskopskim pregledima tokom 2016. i 2017. godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pregledano više od 3.000 građana. 

Na dodatne konsultacije i preglede u svrhu sprečavanja razvoja sumnjivih promena na koži tada je, prema rečima Radosavljević, upućeno više od 10 odsto pregledanih građana, a kod 62 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo se širi, a lako uklanja jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Bitno je otkriti melanome na vreme i zato apelujemo na redovne preglede mladeža, a ovakve akcije će svakako biti organizovane i u budućnosti", rekla je Radosavljević.

"Što više ovakvih akcija"

Tokom proteklih nekoliko godina kampanje "Pregled za sve" sproveden je niz aktivnosti informisanja građana svih generacija o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože.

Okupljeni građani na Adi Ciganliji koji čekaju svoj red na dermoskopski pregled saglasni su oko toga da su ovakve akcije od velikog značaja kao i da je neophodno da ih bude više.

"Važno je da bude što više ovakvih akcija i to ne samo dermatoloških pregleda, već i ostalih pregleda", rekla je jedna od građanki.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Drugi građanin ističe da je na Adi Ciganliji zbog ujeda komarca budući da crvenilo od ujeda ne prolazi i dodaje da mu to stvara veliku zabrinutost zbog čega se odlučio da dođe na dermoskopski pregled.

Skoro 90 odsto državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, dobilo je ručne i digitalne dermoskope, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži i na taj način je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije. 

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Uporedo sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90 odsto dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije. 

Komentari (0)

Srbija