Zdravlje

Ne ignorišite promene na koži: Tri kategorije u posebnom riziku da obole od melanoma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2023

-

15:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Svake godine u Srbiji se melanom otkrije kod 650 osoba, od čega samo 20 odsto bude u ranom stadijumu. Pogađa uglavnom osobe u starosti od 50 do 60 godina, ali sve češće i one mlađe. Kod 30 odsto obolelih karcinom se javlja u već postojećem mladežu, a kod 70 odsto pacijenata na prethodno potpuno neizmenjenoj koži.

Maj je mesec borbe protiv melanoma, a u okviru ovogodišnje kampanje Euromelanom, biće organizovani besplatni dermatološki pregledi građana širom Srbije.

Do 14. maja otvorena je web stranica i specijalni broj 061 2489 703 za zakazivanje dermatološkog pregleda. Pregledi se zakazuju za 15. maj i to u mestu koje je najbliže građanima.

Zbog velikog interesovanja, možda će i ove godine mnogi građani ostati uskraćeni za pregled 15. maja, ali se svi građani pozivaju da se informišu o pregledu kože i zaštiti od sunca putem stranice www.euromelanoma.org/serbia.

Ukoliko građani prepoznaju da pripadaju rizičnoj grupi ili da imaju sumnjivu promenu, potrebno je da se jave nadležnom lekaru i traže uput za pregled dermatologa sa dermoskopijom tokom čitave godine. U okviru kampanje, za dan besplatnih pregleda 15. maja, biće uključeno više od 60 državnih i privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji i preko 160 dermatologa.

Očekuje se da će biti pregledano oko 1.500 građana. Na osnovu dosadašnjih iskustva u ovakvim kampanjama, kod čak 10 odsto pregledanih građana budu otkrivene promene koje mogu da budu znak pojave raka kože.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije od 2008. godine u saradnji sa Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO).

Ugrožene grupe

Dermatovenerolog prof. Lidija Kandolf kaže da su ugrožene grupe za nastanak melanoma osobe koje imaju u porodici nekog ko je imao melanom, osobe koje imaju više od 50 mladeža na koži i osobe koje su imale više od tri puta opekotine na koži od sunca.

"Oni treba posebnu pažnju da obrate da li imaju neke promene na koži. Ukoliko se primete promene treba se javiti lekaru da se uradi dermatoskopija", navela je Kandof.

profimedia

 

Učestalost melanoma je u porastu širom sveta kod osoba svetle kože, posebno na geografskim lokacijama gde ovaj deo populacije prekomerno izložen suncu. U Evropi je stopa incidencije 10-25 novih slučajeva melanoma na 100.000 stanovnika; u SAD od 20-30 na 100.000; u Australiji čak, 50-60 na 100.000. U Srbiji se godišnje otkrije oko 600 novih slučajeva melanoma, 10 puta više drugih oblika raka kože, a od melanoma umre gotovo 200 osoba.

Ovogodišnja kampanja odvija pod sloganom "Da li koristite zaštitu". Cilj kampanje je da istakne značaj prevencije, ali i dobra informisanost o tome kako rak kože izgleda, kao i kako da se pravilno štitimo od sunca i koliko je ta zaštita važna. Naime, u velikom istraživanju sprovedenom od strane oragnizacije Euromelanom i globalne organizacije Melanoma Research Alliance utvrđeno je da 88 odsto ljudi zna da treba da se štiti od sunca, ali da se samo njih 18 odsto propisno štiti.

Takođe, jedan mesec odlaganja odlaska kod lekara povećava rizik od smrti za 5 odsto, a 4 meseca za 41 posto, te odlaganje posete lekaru značajno smanjuje šansu za izlečenje. Dobra informacija i pregled na vreme značajno poveća šansu za ozdravljenje.

Zabrana solarijuma

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma prošle godine podnelo je inicijativu za zabranu upotrebe solarijuma. Savo Pilipović, predsednik Udruženja kaže da se radi na postepenoj zabrani solarijuma. 

"Radili bi na još jednom važnom prokjektu za nas da dermatolozi edukuju lekare opte prakse da kada primete sumnjive promene na koži upute pacijenta na dalji pregled", rekao je on.

Ministarstvo zdravlja, a ove godine i Ministarstvo prosvete, podržali su kampanju Euromelanom. U planu su preventivni pregledi kože onkoloških pacijenata, kao i tribine za edukaciju dece i omladine o pravilnoj zaštiti, kako bi se na taj način smanjio broj obolelih, ili otkrile promene u što ranojoj fazi kada je moguće izlečenje.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin