Društvo

"Temperatura će ići i preko 30 stepeni u septembru, ali vrućinama je kraj": Kakvo vreme donose poslednje nedelje leta?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2023

-

13:33

"Temperatura će ići i preko 30 stepeni u septembru, ali vrućinama je kraj": Kakvo vreme donose poslednje nedelje leta?
"Temperatura će ići i preko 30 stepeni u septembru, ali vrućinama je kraj": Kakvo vreme donose poslednje nedelje leta? - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon veoma nestabilnog leta, početak septembra doneo nam je prijatno letnje vreme. Uzrok ovako stabilnoj atmosferskoj situaciji je stacionarno polje visokog vazdušnog pritiska, odnosno anticiklon, koji se već oko deset dana nalazi iznad Evrope.

Za dane vikenda vreme ostaje vedro i sunčano, a temperatura će lokalno dostizati čak 32 stepena, što je za oko pet stepeni iznad proseka. Topli dani ne znače i tople noći, pa će tako sve do utorka jutra biti relativno sveža.

Minimalna dnevna temperatura kretaće se od 10 do 15 stepeni u većim gradovima, dok će se maksimalna temperatura kretati od 28 do 32 stepena. Najtoplije će biti u Vojvodini, a zbog dosta sunčanih perioda i slabog vetar činiće se da je toplije od izmerenih vrednosti.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Zbog svoje cirkulacije u smeru kazaljke na satu ovaj sistem zadržava kišonosne oblake dalje od Evrope, što većem delu kontinenta donosi sunčano i veoma toplo vreme. S obzirom na to da ćemo se u narednih pet dana nalaziti pod uticajem anticiklona pred nama je izuzetno stabilan period. To znači da ćemo imati vedre noći i dane, kiše neće biti, a očekuje nas i postepeno otopljenje", kaže meteorolog Euronews Srbije, Ljubica Gojković.

Stabilno vreme i tokom naredne nedelje

Stabilna atmosferska situacija obeležiće i veći deo naredne nedelje. Sve do četvrtka, vreme ostaje vedro i sunčano, a umesto severoistočnog vetra od utorka počinje da duva košava.

Južni i jugoistočni vetar doneće nam toplu vazdušnu masu, a temperatura će ponovo dostizati 34 stepena. Prosečna temperatura za prvu polovinu septembra oko 27 stepeni, što znači da je pred nama poslednji toplotni talas ove sezone. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Prognostički modeli za četvrtak najavljuju prolazak hladnog fronta, pad temperature i naoblačenje. Veća količina padavina i jake oluje trenutno nisu na vidiku, a pad temperature biće za oko sedam stepeni, te će maksimalna dnevna ponovo biti oko proseka", ističe Gojković.

Podseća da jesen kalendarski počinje 23. septembra, te da su pred nama poslednje dve nedelje leta.

"Prema trenutnoj prognozi nakon kratkotrajnog osveženja krajem sledeće nedelje, nastavlja se stabilan period sa dosta prijatnih i sunčanih dana", zaključuje Gojković.

Todorović: Završeno sa letnjim vrućinama

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da u septembru možemo očekivati temperature preko 30 stepeni Celzijusovih, ali da je sa pravim letnjim vrućinama završeno, pošto smo meteorološki ušli u jesen.

On je istakao da nas do kraja meseca očekuje toplo vreme, ali da, iako sada imamo dnevne visoke temperature, to ne pada toliko teško pošto su u septembru noći i jutra svežiji i drugačiji je utisak.

Objasnio je da je 30 stepeni celzujusovih u septembru nije isto kao u junu, pošto je tada sunce na maksimalnoj visini.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Komentarišući nevreme i štetu prouzrokovanu superćelijskom olujom koja je bila aktivna u toku letnjih meseci, Todorović je istakao da je taj termin poznat odavno, ali nije bilo zastupljen u medijima.

Rekao je da jednoćelijske oluje imaju životni vek oko 50 minuta, dok superćelijske mogu trajati od nekoliko sati do jednog dana, i nose sa sobom jak vetar i vremenske nepogode.

"Kod nas te pijavice dostižu brzinu do 200 kilometara na sat, što je za Ameriku uobičajeno. Poslednje nevreme u Beogradu nije bilo propraćeno pijavicom, ali je nevreme u Bačkoj imalo pijavicu što potvrđuju i snimci sa lica mesta", rekao je Todorović.

Istakao je da u toku 2022. godine nije bilo zabeleženih slučajeva pijavica na prostoru Srbije, dok se 2021. godine jedna dogodila na planini Tari.Todorović je, takođe, podsetio da je u 2014. godini bilo dosta superćelijskih oluja sa pojavom pijavica na teritoriji Srbije i regiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija