Politika

Dačić: Dobio sam informaciju da će sednica SB UN posvećena Kosovu biti otvorena

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

08:38

Dačić: Dobio sam informaciju da će sednica SB UN posvećena Kosovu biti otvorena
Tanjug/AP/Yuki Iwamura - Copyright Tanjug/AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je od ministra spoljnih poslova Gvajane, koja je predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenjih nacija, noćas dobio poruku da će sednica tog tela UN posvećena Kosovu biti održana sutra u 21 sat po srpskom vremenu, i to u otvorenom formatu.

"To još nije zvanično objavljeno, ali po informacijama koje imamo iz sedišta UN, odnosno od samog predsedavajućeg, sednica će odlukom predsedavajućeg, bez glasanja, biti otvorenog tipa", rekao je on za Jutarnji dnevnik RTS-a.

On je objasnio da su članice Saveta bezbednosti već dobile poziv, odnosno odluku Gvajane da na osnovu svojih ovlašćenja kao predsedavajućeg tog tela UN zakaže otvorenu sednicu za četvrtak u 15 sati po američkom vremenu.

Dačić je istakao da će na sednici Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, to je veoma bitno, budući da je ovo prilika da reč predsednika Srbije čuje čitav svet.

"Odnosno da čuje sve razloge i argumente zbog čega smo mi tražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti, da to svi vide i znaju. Da ne misle da je sada reč o nekom stalnom pokušaju da komplikujemo situaciju. Naprotiv, mi se žalimo na nesprovođenje i kršenje rezolucije 1244. Žalimo se na sve ono što se dešava u odnosu na srpski narod, na teror kojim je on izložen i najnovija dešavanja, kao što je pokušaj ukidanja dinara", rekao je Dačić.

On je ocenio da je ovo jedna velika diplomatska pobeda, budući da su zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova bile izričite u tome da sednica bude zatvorena za javnost.

"U tom smislu je za nas ovo bila jedna veoma teška borba koja je vođena, jer sednice mogu biti zatvorene i otvorene, i jedne i druge su zvanične sednice Saveta bezbednosti. Pravdali su se pozivajući se na činjenicu da se to i ranije dešavalo. Tačno je da se dešavalo da naši zvaničnici učestvuju na zatvorenim sednicama, ali to su bili Vojislav Koštunica i Boris Tadić, i čini mi se Vuk Jeremić. Od 2012. godine do danas nikad se nije desilo, jer nikad nismo prisustvovali ni na kakvim zatvorenim sednicama, nemamo razloga za tako nešto", precizirao je Dačić.

On je dodao da bi, da Gvajana nije donela ovakvu odluku, ishod glasanja o održavanju sednice bio upitan.

"Moglo je da se desi na glasanju da to ne prođe, zato što od 15 zemalja mi smo imali šest zemalja koje ne priznaju Kosovo. Sa druge strane, postojala je ta opasnost da sednica bude zatvorena za javnost", rekao je Dačić. 

On se osvrnuo i na odluku kosovske vlade da ukine dinar kao platežnu valutu na Kosovu i Metohiji, ocenivši da je ovo samo još jedna odluka u nizu koja ima za cilj proterivanje Srba sa Kosovo i Metohije, odnosno stvaranje atmosfere gde će oni sami da procene da je više nemoguće da ostanu. 

Dačić je ocenio i da su zahtevi zemalja Kvinte da se suspenduje odluka o ukidanju dinara na KiM i formira Zajednica srpskih opština (ZSO) - zakasneli.

"Treba da ih bude sramota. Da bude sramota međunarodnu zajednicu i onima koji su potpisali to zajedno s nama. Jer mi to nikad ne bismo potpisali da nije garant bila Evropska unija. I sada treba jedan Vašington, Brisel, Pariz, London da moli Kurtija da formira zajednicu srpskih opština", rekao je Dačić.

On je naglasio da međunarodnu zajednicu zapravo nervira to što "jedna mala Srbija od 2008. godine uspeva da se izbori da Kosovo ne zaokruži svoju nezavisnost".

"Borimo se i predsednik Vučić je rekao da mi nikad nećemo to priznati. Imamo mi ovde borbu na tri fronta. Znači jedno je pitanje Saveta bezbednosti i Kosova. Drugi front jeste pitanje Evropske unije. Odnosno situacija oko pokušaja da se puna implementacija Ohridskog sporazuma, pa čak i onih delova koje predsednik nije prihvatio se ubace u pregovarački okvir 35", rekao je Dačić i dodao da je treća prepreka Evropski parlament.

 

Komentari (0)

Srbija