Politika

Stamenković o poštovanju mera: Insistiraćemo na pojačanom nadzoru u javnom prevozu i tržnim centrima

Komentari

Autor: RTS

31/08/2021

-

09:37

Stamenković o poštovanju mera: Insistiraćemo na pojačanom nadzoru u javnom prevozu i tržnim centrima
Gradski prevoz - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi ne poštuju mere, a nedovoljno se i kontrološe sprovođenje mera. Svadbe i provodi u noćnim klubovima okupljaju mnogo više ljudi nego što je preventivnim merama propisano. I sve to se već danima unazad odražava i u epidemijskoj statistici. Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je da će insistirati na pojačanom nadzoru u javnom prevozu, tržnim centrima i megamarketima.

On je za RTS rekao da je javni prevoz prepoznat kao mesto sa povećanim rizikom od zaraze i da će iz tog razloga insistirati na pojačanom nadzoru poštovanja mera u istom.

"Insistiraćemo na pojačanom nadzoru - broj jedan će biti javni saobraćaj jer je javni prevoz po nekom prioritetu rizika prepoznat kao delatnost koja će sigurno u ovoj epidemiološkoj situaciji pogoršanja imajući u vidu brojke sigurno biti prvi na listi. Kontrolisaćemo i ugostiteljske objekte. Mislim da ćemo akcenat ponovo baciti na tržne centre i na megamarkete jer očigledno tu veliki broj zaposlenih nije poštovao svoje obaveze ne samo građani i koronaredari", navodi Stamenković.

Očekujem, kaže gost Jutarnjeg dnevnika da lokalne samouprave i komunalne inspekcije i milicije daju svoj doprinos u svemu ovome. 

Navodi da je inspekcijska kontrolisala poštovanje mera tokom jula i avgusta i da se broj prekršajnih naloga kreće oko 300.

"Nepravilnosti koje su inspektori konstatovali na terenu odnose se na zaposlene koji ne nose zaštitne maske, korona redare koji nisu radili svoj posao baš na pravi način zato je i povećan broj kaznenih mera u tržnim centrima", navodi gost Jutarnjeg dnevnika.

Ugostiteljstvo prvo na lestvici kažnjavanja  

Objašnjava da je ugostiteljstvo prvo na lestvici kažnjavanja zbog, kako kaže, očiglednog kršenja mera - nepoštovanja distance.

Objašnjava da će osim klasičnog povećanja inspekcijskog nadzora pokušati da i na drugi način mobiliše inspektore.

"Očekujem narednih dana sastanak Radne grupe u susret događaja počev od septembra, govorim zbog početka školske godine i građana koji se vraćaju sa godišnjih odmora. Tako da u odnosu na ono što budemo prepoznali kao rizike nakon sastanka pripremićemo određene instrukcije", navodi Stamenković i podvlači da je ipak lična odgovornost broj jedan.

Lična odgovornost na prvom mestu 

"Građani naravno imaju mogućnost da biraju da li će svoje zdravlje ugroziti na ovaj ili onaj način odnosno zaštititi ga, a broj jedan je vakcinacija. Poštovanje protivepidemijskih mera i kontrola jeste da kažem druga karika u tom lancu čuvanja i očuvanja kompletnog javnog zdravlja, ali lična odgovornost građana je broj jedan u borbi protiv kovida 19", ističe Stamenković.

Dodaje da su protivepidemijske mere i dalje na snazi i da su kazne ostale nepromenjene.

"Kazne su kao i što su ranije bile 300.000 dinara za pravna lica, 150.000 za preduzetnike, 50.000 dinara za odgovorno lice, 30.000 za koronaredare i 5.000 za građane koji ne poštuju propisane mere lične zaštite", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija