Politika

Dačić: Potreban štit od terorizma, Srbija aktivna u toj borbi

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

10:53

Dačić: Potreban štit od terorizma, Srbija aktivna u toj borbi
Dačić: Potreban štit od terorizma, Srbija aktivna u toj borbi - Copyright Tanjug/Zoran Mirković

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je veoma aktivna na međunarodnom planu u borbi protiv terorizma, zato što se nalazi u veoma specifičnom okruženju u kojem je nužna tesna saradnja sa svim međunarodnim akterima, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u Beču na skupu u organizaciji Ujedinjenih nacija.


Dačić je ukazao da Srbija pripada regionu u kojem postoje jaki centri preko kojih se afirmiše agresivna ideologija radikalizma, poput Islamske države i drugih ekstremističkih grupacija, što uključuje i vrbovanje i slanje terorističkih boraca na krizna žarišta.

Kako je istakao, poseban izazov u tom pogledu je teritorija pokrajine Kosovo i Metohija, na kojoj je izražen fenomen stranih terorističkih boraca, koji se regrutuju za odlazak u krizna žarišta širom sveta.

"Kada sam izjavljivao saučešće nakon terorističkog napada, baš ovde, u Beču u novembru prošle godine, podsetio sam da smo upozoravali austrijske vlasti, još dok sam bio ministar unutrašnjih poslova, da je centar vehabizma i raznih organizacija u Salzburgu i u Austriji. Tada sam im predao dokument i mapu, koja sadrži podatke o islamskim terorističkim mrežama i operativcima, koji su obučavani u Bosni i regionu", rekao je Dačić na Globalnoj konferenciji predsednika parlamanata o borbi protiv terorizma, koju su u Beču organizovale UN.

Sve na šta je Srbija upozoravala SAD i Evropu, a vezano je za islamski terorizam, na žalost se obistinilo, konstatovao je Dačić.

"Smatram da bi te informacije trebalo da se razmatraju ozbiljno i da se napravi najbolji mogući štit protiv terorizma, uzimajući u obzir da teroristi ne dolaze uvek sa istoka, već su državljani raznih zemalja", istakao je Dačić.

Predsednik parlamenta je istakao i da Srbija ima razvijeno i efikasno zakonodavstvo koje daje dobar okvir za suzbijanje ovih i drugih pojava radikalizma i ekstremizma, kao i razvijenu saradnju u toj oblasti sa drugim međunarodnim faktorima, bilo da je reč na bilateralnom ili multilateralnom nivou.

Ipak, dodao je, ti napori, koliko god da su efikasni, i koliko god smo dužni da ih sprovodimo radi naše i globalne bezbednosti, moraju biti praćeni i preventivnom ulogom, jer se samo na taj način može govoriti o sistematskoj borbi protiv terorizma i njegovom trajnom uklanjanju.

"Parlament ključan u deradikalizaciji"

Dačić zato ulogu parlamenata vidi kao ključnu u procesu deradikalizacije naših društava, obeshrabrivanju ekstremističkih ideja i pokreta, a naročito u sprečavanju govora mržnje, i uopšte netolerancije u javnom životu.

"U centru naše pažnje pre svega treba da budu marginalne grupe i ranjive zone našeg društva, jer su one najpogodniji ambijent za nastajanje i razvoj svih vidova ekstremizma i radikalizma. Parlament, kao promoter i lider u ovoj prevenciji zato mora da ostvari široku saradnju sa svim akterima koji svojim aktivnostima dopiru do ovih grupa i da svojim društvenim uticajem neprekidno radi na njihovoj emancipaciji i inkluziji", rekao je Dačić.

Sa druge strane, Dačić je rekao da se prepoznaje uloga parlamenta kao celine i svakog od poslanika pojedinačno, kao izuzetno moćne faktore uticaja na suzbijanje govora mržnje i bilo kog oblika netolerancije u celom društvu.

"Naš uticaj je u tom pogledu ogroman i mi moramo da ga iskoristimo u svakom vidu našeg rada, kako u redovnim debatama, tako i u kontaktu sa građanima, obraćanju preko medija i posebno na društvenim mrežama koje su postale jedan od najrasprostranjenijih vidova komunikacije", rekao je Dačić.

On je zahvalio organizatorima na tome što su, kaže, uvideli potrebu za organizovanjem ovakvog foruma, prvog ove vrste, ističući da je uloga parlamenata nezamenljiva u borbi protiv terorizma, prevashodno u njegovoj prevenciji, ali i pronalaženju načina za podršku njegovim žrtvama.

Dodao je da je multilateralni pristup koji ovde iskazujemo apsolutno najefikasniji vid u bilo kom aspektu borbe protiv terorizma, zato što se radi o izazovu i pretnji po celo čovečanstvo, i da načini efikasne borbe mogu biti samo zajednički i jedinstveni za sve nas.

"Ubeđen sam da je i naš zajednički napor, kroz ovaj multilateralni forum, dati novi podstrek zajedničkoj borbi protiv izazova kojima smo svi izloženi. Verujem u snagu našeg zajedništva i još jednom izražavam punu podršku ovakvom vidu saradnje parlamenata u borbi protiv terorizma i ekstremizma i ostvarivanju ciljeva za koje smo svi bezrezervno zainteresovani", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija