Politika

Sednica Skupštine Srbije počela pitanjima poslanika o dešavanjima na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

11:30

Sednica Skupštine Srbije počela pitanjima poslanika o dešavanjima na severu KiM
Sednica Skupštine Srbije počela pitanjima poslanika o dešavanjima na severu KiM - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad, a na početku sednice postavljaju pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević apelovao je na Vladu Srbije da povodom dešavanja na severu KiM zvanično traži reakciju Evropske unije, koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, kao i od specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka koji, kako kaže, još ćute po ovom pitanju.

Milićević je kazao da je NATO pokazao neozbiljan odnos u vezi sa upadom ROSU u Severnu Mitrovicu.

“Juče su pucali u leđa nenaoružanim Srbima pod obrazloženjem da sprovode zakon. Od kada se u 21.veku zakon sprovodi topuzom, odnosno puškama", upitao je Milićević i dodao da je svima jasno da to nema veze sa istinom.

Milićević je kazao da je za sutra zakazana sednica SB UN na temu poslednjih događaja, navodeći da SPS pruža nedvosmislenu podršku državnom rukovodstvu, predsedniku Srbije Aleksanadru Vučiću koji je poručio da će Srbija zaštititi i braniti svoj narod.

Poslanik Srpske napredne stranke Dragoljub Atanacković je takođe dao podršku predsedniku Vučiću koji je, kaže, učinio sve da smiri situaciju.

Atanacković je ocenio da bi "igra" koju igraju kosovski političari, verovatno zbog izbora, mogla da napravi velike problem.

"Na Kosovu i Metohiji žive i Romi, i ja njima upućujem podršku i poruku da se čuvaju. 1981.godine počelo je naglo iseljavanje i oko 30.000 Roma sa teritorije KiM je iseljeno u zemlje zapadne Evrope, jedan deo u Crnu Gori, jedan u Srbiju", rekao je Atanacković.

Poslanici su nakon postavljanja pitanja prešli na raspravu o izveštajima nezavisnih tela, među kojima je i izveštaj Fiskalnog saveta za 2020.godinu.

Podsetimo, na severu Kosova juče je došlo do tenzija nakon što je kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice započela akciju i upala u jednu apoteku. U gradu su se zbog toga oglasile sirene, građani su izašli na ulice, a policija je koristila šok bombe. Jedan Srbin je teško ranjen iz vatrenog oružja u Zvečanu, operisan je i na odeljenju je intenzivne nege. Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da ima desetine povređenih Srba. 

Kosovski policajci su upali u apoteke, prodavnice, magacine i druge objekte, a kosovska policija saopštila je da sprovodi akciju protiv krijumčarenja robe u nekoliko gadova i objavila niz fotografija zaplenjene robe široke potrošnje. 

Na severu Kosova i Metohije danas je mirno, ali napeto, posle akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu. Srećko Sofronijević koji je juče ranjen je stabilno i van životne opasnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija